Doorgaan naar artikel

Deense onvrede over management Arla

Foto: ANP

Foto: ANP

In de Deense melkveehouderij heerst grote onvrede wat betreft het management van zuivelconcern Arla. Melkveehoudersbond LDM ziet het liefst dat de langjarige CEO Peder Tuborgh terugtreedt.

Dat bleek op de dinsdag gehouden jaarvergadering van LDM, die ongeveer de helft van de 2.800 melkveehouders in Denemarken vertegenwoordigt. Volgens voorzitter Kjartan Poulsen wendt een groeiend aantal LDM-leden zich tot de bond met het verzoek om bij het Arla-bestuur neer te leggen dat Tuborgh moet worden vervangen. Weliswaar is de LDM niet aan deze verzoeken tegemoetgekomen, maar het bestuur is het wel met deze leden eens. Een en ander staat in het verslag van de vergadering dat de LDM heeft gestuurd aan Deense landbouwmedia.

Te lage melkprijs van Arla

De onvrede wordt veroorzaakt door de naar de opvatting van de Deense Arla-leden te lage melkprijs van het concern. Deze blijft – alweer volgens de LDM – al tien jaar achter bij die van FrieslandCampina, maar beloften om daar verandering in te brengen worden tot dusver niet waargemaakt. Tevens is LDM buitengewoon ontevreden over de ondoorzichtigheid van de uiteenlopende toeslagen op de melkprijs waarmee Arla opereert in de diverse landen waar het concern met leden-leveranciers actief is. Het inzicht dat daarin na lang touwtrekken door Arla is gegeven, is niet voldoende, meent LDM. Een ander pijnpunt is onder meer de hogere melkprijs die de Britse leveranciers ontvangen.

Wij lijden onder een lage melkprijs, terwijl de Engelsen jubelen

Kjartan Poulsen: “Stapje voor stapje heeft de leiding de invloed in het concern overgenomen. Een advocaat zei feitelijk: ‘Zij zijn bezig het bedrijf te stelen zonder ervoor te betalen’. Misschien heeft hij gelijk. Wij leden-leveranciers hebben niet langer dezelfde rechten, we krijgen niet dezelfde prijzen, we kunnen geen inzicht krijgen in de principes van het bedrijf en de basis voor de besluiten. Wij lijden onder een lage melkprijs, terwijl de Engelsen jubelen. Ik wil maar zeggen, er is iets grondig verkeerd in de coöperatie.”

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin