Skip to content

Deense publieke sector neemt 41% biologisch af

Foto: Canva

Foto: Canva

Overheidskantines inclusief alle kantines van instellingen in de publieke sector zijn in Denemarken de grootste afnemers van biologische foodservice.

Het aandeel van de overheid in de omzet van deze foodservicesector is volgens het Deense CBS – Danmarks Statistik – 41%. Het aandeel van kantines in het private bedrijfsleven beperkt zich tot 20%. De horeca neemt 28% af en de rest (11%) wordt door Danmarks Statistik gerubriceerd onder ‘overige’.

De totale omzet van biologisch gecertificeerde voeding in het foodservicesegment bedroeg vorig jaar in het een kleine 6 miljoen inwoners tellende land € 349 miljoen: 11% meer dan in 2018. Het aantal restaurants dat biologisch eten op de menukaart zet, stijgt ondanks het grote aandeel van de kantines in de publieke sector wel. Het landbouwministerie in Kopenhagen telde er eind vorig jaar tegen de 3.200. Een jaar eerder waren dat er krap 2.650.

Vignet

De bedoelde restaurants beschikken over een door het ministerie verleend vignet. Het ‘gouden’ biorestaurantvignet betekent dat 90 tot 100% van het eten op de kaart uit biologische productie afkomstig is, aldus Danmarks Statistik. Er zijn echter ook vignetten met een lager niveau.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin