Doorgaan naar artikel

Deense super neemt afscheid van snelgroeiend kuiken

Vleeskuikenstal in Denemarken. Foto: ANP

Vleeskuikenstal in Denemarken. Foto: ANP

De Deense vleeskuikenindustrie volgt het Nederlandse voorbeeld met een afscheid van de snelgroeiende vleeskuikens. Verwerker Danpo, onderdeel van het pluimveevleesconcern Scandi Standard, schakelt in de loop van dit jaar helemaal over langzamer groeiende rassen.

Het verzet tegen de snelgroeiende vleeskuikens is overgewaaid naar Denemarken. Supermarktconcern Lidl maakte in maart bekend dat het in zijn Deense filialen voortaan alleen nog vleeskuikens zal aanbieden van langzamer groeiende rassen. Lidl had daarmee in dit land de primeur. De concurrentie volgt nu min of meer aarzelend het voorbeeld.

Vleeskuikenras Ross 308

Het Deense pluimveeslachterijbedrijf Danpo, onderdeel van het Zweedse beursgenoteerde concern Scandi Standard, stapt helemaal uit de productie van de door dierenbeschermers gewraakte snelgroeiende vleeskuikens (in Denemarken: ‘turbokippen‘). Het gaat daarbij met name om het vleeskuikenras ross 308. Van de in Denemarken in de vitrines liggende kip is 90% tot dusver afkomstig van dit type. Bij Danpo wordt de uitfasering daarvan doorgevoerd in de loop van dit jaar.

Kip is goedkoop product

Kip is in de Deense supers altijd een relatief goedkoop product geweest. Wekelijks zijn er aanbiedingen voor een hele kip tegen een prijs van een kleine € 3,50. Dat in een land waar bijvoorbeeld een bloemkool al gauw minimaal € 2 kost en een zakje met 250 gram voorgesneden boerenkool € 2,40. Volgens de overheidsstatistieken zijn de voedingsprijzen in de winkels gemiddeld 40% hoger dan het gemiddelde in de EU.

Danpo gaat uit van een meerprijs van € 0,70

Denemarken heeft daarmee de twijfelachtige eer op dat punt de koploper te zijn, want alleen Noorwegen en Zwitserland zijn voedingsprijzen nog hoger. Die landen zijn echter geen lid van de EU. Toch wordt de langzamer groeiende kuikens niet echt veel duurder, verwacht Danpo. Het bedrijf gaat uit van een meerprijs van rond de € 0,70.

Keuze niet overlaten aan consument

Danpo wil de keus tussen langzamer of sneller groeiende kuikens niet overlaten aan de consument zelf. Volgens het bedrijf zou 80% van de consumenten toch blijven kiezen voor de goedkoopste kip. Overigens kan de supermarktganger bij Lidl nog wel kiezen tussen kuikens uit productiesystemen met verschillende welzijnsniveaus. Die niveaus worden aangegeven met een door de overheid gegarandeerd welzijnszegel, maar in alle gevallen zijn het dus kuikens die meer tijd hebben gehad om te groeien.

Beter voor klimaat

Een ross 308-kuiken heeft maar ruim een maand (33 dagen) nodig om slachtrijp te worden, maar dat gaat volgens de dierenbeschermers ten koste van het welzijn van de dieren in de stallen, onder meer door een hogere sterfte en zwakke poten. Boeren- en verwerkersfederatie LF houdt zich op de vlakte ten aanzien van het Danpo-initiatief. In het dagblad Politiken zegt de organisatie dat de zaak niet zo simpel ligt als het lijkt. “Ross 308 groeit sneller en kan met minder voer toe wat beter is voor het klimaat.”

Scandi Standard

Danpo-moederconcern Scandi Standard legde al veel nadruk op het dierenwelzijn. In Denemarken had het ook al een speciaal merk welzijnskip. Scandi Standard ging naar de beurs in Stockholm in 2013 en werkt behalve in Zweden en Denemarken ook in Noorwegen, Finland en Ierland. In 2019 draaide het concern een omzet van bijna € 1 miljard. Ten opzichte van 2018 pluste de omzet met 12%. Het operationele resultaat (ebitda) kwam op omgerekend € 77,6 miljoen. Dat was € 6,2 miljoen ofwel ruim 8% meer dan in het voorafgaande jaar. In Scandinavië concurreert het concern voornamelijk met de Finse spelers HK Scan en Atria.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin