Deense varkensboer beurt plus van 8 cent per kilo

11-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het Deense vleesbedrijf Danish Crown stelt zich ten doel de komende vijf jaar een varkensprijs te betalen die 8 cent per kilo hoger is dan hun Europese referentieprijs.

Dat zei coöperatievoorzitter Erik Bredholt deze week bij de presentatie van de bedrijfsstrategie. Het doel van de acht cent hogere varkensprijs wordt sinds eind 2019 gerealiseerd. Het vleesbedrijf wil dat verschil de komende jaren vasthouden.

Britse tak verkocht

Het doel van een meerprijs voor Deense vleesvarkenshouders/leden van Danish Crown stamt uit 2015. De eerste jaren kwam het niet uit de verf, omdat het bedrijf verlies leed in het Verenigd Koninkrijk. De Britse tak is afgestoten en het bedrijf profiteert de laatste jaren van de goede vraag naar varkensvlees uit China. Dat is niet de enige reden voor de opleving van het vleesbedrijf, aldus de directie. Het bedrijf is concurrerender dan voorheen en de directie denkt de meerprijs ook te kunnen betalen als de vraag uit China afzwakt op termijn.

Toegevoegde waarde verhogen

De Denen willen hun jaarlijkse omzet € 1,5 miljard verhogen. Niet door meer varkens te slachten, maar door extra toegevoegde waarde aan het vlees te geven. Meer varkens slachten zit er niet in. Die zijn simpelweg niet voorhanden in Denemarken. Jaarlijks krijgt het bedrijf nu tussen de 12,5 en 13 miljoen varkens aan de haak. Dat is al minder dan de doelstelling van 14,5 miljoen slachtingen uit het vorige strategische plan. In het nieuwe plan staan slachtaantallen tussen de 10 en 13 miljoen varkens op jaarbasis.

Denemarken als kraamkamer

De Deense varkenshouderij wordt steeds meer kraamkamer van Europa. De zeugenstapel in Denemarken groeit komende jaren mogelijk wel, verwacht belangenbehartiger Danske Svineproducenter. Deze belangenbehartiger houdt rekening met jaarlijks 2 à 3% meer zeugen in Denemarken. Het punt is dat de Deense boeren hun biggen massaal exporteren. Deze worden dus niet als slachtvarken aangeboden in Denemarken, maar voornamelijk in Polen en Duitsland.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.