Doorgaan naar artikel

Deere: vraag naar landbouwmachines blijft groot

Foto: Michel Velderman premium

Foto: Michel Velderman

De vraag naar landbouwmachines door boeren blijft ook in de rest van het jaar groot. Dat verwacht fabrikant van landbouwmachines John Deere. Het bedrijf verhoogde daarom zijn winstverwachting voor het gehele jaar, zo liet het weten bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Afgelopen kwartaal noteerde Deere een nettowinst van $ 1,7 miljard, tegenover een winst van $ 811 miljoen vorig jaar. Voor de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar 2021 eindigde de nettowinst op $ 4,7 miljard, vergeleken met vorig jaar een stijging van 135%.

Voor het gehele jaar verwacht ’s werelds grootste fabrikant van landbouwmachines nu dat het netto-inkomen tussen de $ 5,7 miljard en $ 5,9 miljard uitkomt, een stijging van een bereik van $ 5,3 miljard en $ 5,7 miljard voorspeld in mei. Dit is de derde aanpassing naar boven in de winstraming van het bedrijf in zeven maanden.

Gunstige omstandigheden

“Vooruitkijkend verwachten we dat de vraag naar landbouw- en bouwmachines zal blijven profiteren van gunstige omstandigheden”, aldus John May, CEO van het bedrijf. Zo verwacht Deere dat de omzet van grote landbouwmachines 25 tot 30% toeneemt in boekjaar 2021. In Europa neemt de verkoop van machines voor de landbouw en gazononderhoud toe met 10 tot 15%, zo stelt de fabrikant.

Hogere grondstofprijzen zorgen voor voor meer omzet voor onder andere graan- en sojatelers, wat de vraag van boeren naar trekkers doet toenemen. Ook is er een moment in de cyclus dat er veel vervangingsvraag naar landbouwmachines is. Tegelijkertijd ondervinden de toeleveringsketens nog steeds impact van het coronavirus en kunnen veel onderdelen niet op tijd geleverd worden.

Prijsstijging voor grote landbouwmachines

Omdat het aanbod achterblijft bij de vraag, zijn bedrijven in staat hogere prijzen voor hun producten in rekening te brengen en hun stijgende productkosten, onder andere door hoge prijzen voor staal, te compenseren. In de herziene winstraming van Deere wordt bijvoorbeeld uitgegaan van een prijsstijging van 8% voor grote landbouwmachines.

Beheer
WP Admin