Definitieve aanvraag kan nu voor fritesschade tot € 25.000

Aardappeltelers die minder dan € 25.000 schade hebben geleden door de coronacrisis, kunnen vanaf nu hun definitieve aanvraag indienen voor de schaderegeling van de overheid.

Ze hoeven geen accountantsverklaring in te leveren. Voor telers met een grotere schade zijn de voorwaarden nog niet bekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) overlegt hierover nog met het ministerie van Landbouw. Daarnaast kunnen telers hun voorlopige aanvraag wijzigen of intrekken, als het overschot aan aardappelen anders is dan ze eerder hadden ingeschat.

Maximaal € 50 miljoen

Volgens BO Akkerbouw is er door bijna 1.200 telers voor ongeveer 900.000 ton fritesaardappelen een voorlopige aanvraag ingediend. BO Akkerbouw schatte in april dat door de coronacrisis er een overschot was ontstaan van 1 miljoen ton aardappelen. Het compensatiebedrag is maximaal 6 cent per kilo. Dat is totaal € 54 miljoen. De overheid heeft voor de regeling echter maximaal € 50 miljoen uitgetrokken.

Evenredige korting

Als later dit jaar uit alle definitieve aanvragen blijkt dat nog steeds voor meer dan € 50 miljoen is aangevraagd, dan worden alle compensaties evenredig gekort. Als een teler een vergoeding krijgt van zijn verwerker, dan wordt die verrekend met de compensatie van de overheid. Telers met een schade tot € 25.000 kunnen hun definitieve aanvraag indienen tot en met 31 augustus.

Opgegeven tonnen controleren

Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw is blij dat schades tot € 25.000 eenvoudig en snel worden afgehandeld. “De voorwaarden voor de grotere schades zijn nog niet bekend. De overheid wil die afstemmen op de andere steunregelingen die er zijn vanwege de coronacrisis. We roepen alle telers op om de opgegeven tonnen te controleren en waar nodig aan te passen. Hoe eerder RVO.nl een goed beeld heeft van de totale schade, hoe eerder men kan starten met uitbetalen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.