Doorgaan naar artikel

Dit zijn de definitieve NVWA-tarieven voor 2023

Vanwege de invoering van het nieuwe kostprijsmodel zijn de NVWA-tarieven aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

Vanwege de invoering van het nieuwe kostprijsmodel rekent de NVWA de kosten voor keuringen en inspecties nauwkeuriger toe aan verschillende soorten bedrijven. -  Foto: Diederik van der Laan premium

Vanwege de invoering van het nieuwe kostprijsmodel rekent de NVWA de kosten voor keuringen en inspecties nauwkeuriger toe aan verschillende soorten bedrijven. - Foto: Diederik van der Laan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de definitieve tarieven voor 2023 bekendgemaakt. Vanwege de invoering van het nieuwe kostprijsmodel zijn de tarieven aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Daarnaast stijgen kosten en lonen van de NVWA dit jaar 2,9%.

Vanwege de invoering van het nieuwe kostprijsmodel rekent de NVWA de kosten nauwkeuriger toe aan verschillende soorten bedrijven. De indeling is specifieker dan voorheen. Daarnaast is de toerekening van kosten aan het start- en kwartiertarief gewijzigd. Door deze wijzigingen stijgen sommige tarieven en dalen andere. Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat de tarieven kostendekkend moeten worden.

De eerdere aankondiging van de invoering van het nieuwe kostprijsmodel per 1 januari 2023 zorgde voor veel onrust. Sectorpartijen waren niet te spreken over de invoering. Ook de Tweede Kamer was kritisch. Een Kamermeerderheid riep landbouwminister Piet Adema op de tariefsverhoging verder te compenseren. Daar gaf de minister deels gehoor aan.

Dit zijn de nieuwe NVWA-tarieven voor slachterijen

Voor slachterijen die meer dan 250 GVE per kwartaal slachten, stijgt het starttarief per persoon van € 165,03 naar € 201,15. Voor slachthuizen die tussen de 125 en 250 GVE per kwartaal slachten, gaat het starttarief voor een NVWA-keuring naar beneden, van € 82,52 naar € 61,21 per persoon.

Dit kosten exportkeuringen van (dierlijke) producten en vee

Voor fysieke exportkeuringen van (dierlijke) producten gaat het starttarief per persoon iets naar beneden, van € 165,03 naar € 161,08. De prijs per kwartier stijgt echter met bijna € 10 naar € 44,36 per kwartier. Bij de fysieke exportkeuring van levend vee stijgt het starttarief per persoon van € 116,60 naar € 147,94. De kosten per kwartier stijgen van € 48,80 naar € 53,51.

Ook kosten inspecties en audits op veebedrijven hoger

De kosten van inspecties en audits op veebedrijven worden eveneens aanzienlijk hoger. Het starttarief gaat met bijna € 40 omhoog naar € 203,37. De administratiekosten – afhankelijk van de duur van de inspectie – verdubbelen ongeveer. Voor korte inspecties tot een uur van € 34,57 naar € 79,64. Bij inspecties tussen 1 en 2 uur gaat het tarief van € 69,14 naar € 159,28. Bij langere inspecties stijgt het tarief minder sterk.

De kosten voor fytosanitaire (her)inspecties of inspecties op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen dalen in veel gevallen in 2023 ten opzichte van 2022.

Een totaal overzicht van de nieuwe tarieven staat op de site van de NVWA.

Lees ook: Jaarplan NVWA: meer capaciteit bij dier- en plantenziekten

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin