Delphy produceert basilicum zonder daglicht

13-07-2020 | Laatste update op 11-01 | |
Lisanne Meulendijks in een van de testcellen van de Vertical Farm. Foto: Delphy
Lisanne Meulendijks in een van de testcellen van de Vertical Farm. Foto: Delphy

De eerste basilicum die zonder daglicht is geteeld, is geoogst in het Delphy Improvement Centre.

Hier werkt Lisanne Meulendijks sinds mei aan praktische teeltkennis voor Vertical Farms. In de testcellen kunnen groeifactoren zoals klimaat, licht en irrigatie makkelijk worden gevarieerd. Zo wordt in experimenten gezocht naar optimalisering van de teelt in een Vertical Farm, zodat dit economisch interessant wordt.

De beste groeirecepten

De focus ligt hierbij op het analyseren van het groeiproces van de plant. In een Vertical Farm beïnvloedt de plant de eigen groeiomgeving relatief sterk. Er ontstaat een microklimaat rondom het gewas, dat afwijkt van het gecontroleerde klimaat in de kamer. Dat microklimaat stuurt de gewasgroei. Die potentie optimaal benutten, daar draait het project om. Gezocht wordt naar de beste groeirecepten en het optimale ontwerp ‘farm’.

Sensoren aan en rondom de plant

In het eerste experiment is er gekeken naar het effect van toenemende lichtintensiteit op de groei van basilicum, in combinatie met verschillende types substraat. Met behulp van sensoren aan en rondom de plant is de groei op de voet gevolgd en kon deze gelinkt worden aan het microklimaat tussen het gewas en het macroklimaat in de kamer.

Meer antwoorden

Dat de planten sneller groeien bij meer licht, is logisch. De kleine foutmarge dankzij de gecontroleerde omstandigheid, maakt dit project interessant. Teeltpraktijken optimaliseren is de volgende stap, zodat antwoord kan worden geformuleerd op vragen als: wat levert een investering in extra licht op en wanneer oogst je voor een maximale opbrengst.

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer