Delta International, nieuwkomer op pootgoedmarkt

Delta International exporteert pootgoed vanuit voornamelijk Nederland naar Egypte. Doel is een filiaal in Schotland te openen en de afzet in de Arabische wereld uit te breiden.

Saad Anwar (24) en Yasin Ramzy (23) zijn twee enthousiaste ondernemers die in januari 2019 het handelsbedrijf Delta International hebben opgericht. Anwar rondde begin dit kalenderjaar zijn studie Business Analytics af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en Ramzy zit in het laatste jaar van zijn Politicologie-opleiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Afzet in Midden-Oosten

De pootgoedonderneming is gevestigd in Amsterdam en richt zich voornamelijk op afzet in Egypte. Die afzet wordt in de toekomst uitgebreid met landen in het Midden-Oosten. Daarnaast worden op verzoek producten zoals uien, sinaasappels, mango’s en knoflook geïmporteerd uit Egypte.

Grotere Nederlandse pootgoedhandelshuizen zijn voorbeeld

Het duo wil een bestaan opbouwen en zien de grotere Nederlandse pootgoedhandelshuizen als voorbeeld. Daarmee is nog een lange weg te gaan, maar ze zijn ambitieus. Van Egyptische klanten krijgen ze te horen dat het fijn is om met jonge ondernemers samen te werken die een frisse blik op de sector hebben. “We werken veel met andere jongeren en vieren samen vakantie met als doel om zaken te doen. Onze insteek is daarmee veel informeler vergeleken met de ‘grote jongens’ in de markt.”

Ondernemerschap met paplepel ingegoten

Het ondernemerschap hebben Anwar en Ramzy met de paplepel ingegoten gekregen; hun vaders zijn beide ondernemer. De vader van Ramzy komt uit hét aardappeldorp in Egypte, El Tawfikia, waardoor de ondernemers zich nauw verbonden voelen met het land en ze spreken de taal vloeiend. Vanaf 2015 begonnen Anwar en Ramzy op vrijwillige basis met vertaalwerk voor Egyptische importeurs. Dat werk breidde zich uit tot tolk- en onderhandelingswerkzaamheden en in januari 2019 was Delta International een feit.

Door corona zijn veel consumptieaardappelen in Egypte niet verkocht en staan nog steeds in de koeling

Geen geld door corona

In seizoen 2019-’20 heeft de pootgoedonderneming 2.264 ton pootgoed geëxporteerd vanuit Nederland, Schotland, België en Frankrijk. Daarvan was ruim de helft Nederlands. De afzet van oogst 2019 vanuit Schotland en Nederland was bijna 78.000 ton. Delta International exporteerde in 2019 nog geen 3% van de Nederlandse en Schotse pootgoedafzet. Hoewel de verwachting was om in het huidige seizoen zeker het dubbele van seizoen 2019-’20 af te zetten, is tot dusver slechts 1.000 ton pootgoed vanuit Nederland, België en Frankrijk naar Egypte verscheept. “Vorig seizoen waren de pootgoedprijzen relatief hoog. Door corona zijn veel consumptieaardappelen in Egypte niet verkocht en staan nog steeds in de koeling. Deze zullen de komende maand tegen lage prijzen op de lokale markten worden aangeboden, want veel langer zijn de consumptieaardappelen niet houdbaar. Egyptische importeurs hebben daardoor simpelweg het geld niet om nieuw pootgoed te kopen, waardoor de vraag zeer beperkt is.”

Soms liever nee verkopen

Delta International begint klein en hoopt de komende jaren flink te groeien. Er wordt tot dusver samengewerkt met een vaste Nederlandse teler die zijn pootgoed levert aan een vaste Egyptische klant. Daarnaast gaat het duo de boer op om restpartijen pootgoed te kopen voor specifieke vraag die ze ontvangen. Zo wordt met Nederlandse telers en ook met Schotse, Belgische en Franse telers gesproken. Dit seizoen wilde de onderneming naar een afzet van 6.000 ton pootgoed groeien. Die hoeveelheid werd vorig jaar al gevraagd, maar toen werd niet de juiste kwaliteit gevonden om te kunnen leveren. “Als de kwaliteit er niet is, verkopen we liever nee”, geeft Ramzy aan. “We hopen over vijf jaar zo’n 20.000 ton pootgoed af te zetten. Daarnaast willen we een deel van het pootgoed zelf in Egypte planten en verkopen in Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland.”

Betaling uitsluitend via bank

Veel Egyptenaren hebben contant geld waarmee handel wordt gedreven. Daarbij gaan veel afspraken in Egypte mondeling; dat is anders dan in Nederland. Werken in deze twee werelden gaat dan ook niet zonder betalingen via de bank. “Wij willen graag geld voorschieten, maar voor 2.500 ton pootgoed gaat dat niet. Dan hebben we het over minimaal € 1 miljoen. Er is geen andere optie dan bank-to-bank-handel.”

We kijken ook naar de Arabische wereld, waaronder Irak en Libië

Toekomstplannen

Kansen worden gezien in Schotland. De reputatie van Schots Cara-pootgoed is zo goed onder Egyptenaren dat Delta International ook daar een filiaal wil openen. De vrije handel is in Schotland alleen behoorlijk beperkt. “Dat is nu eenmaal hoe de markt werkt”, vult Anwar aan. “Wij geloven in een vrije markt, die blijft altijd bestaan, ook als de beschikbaarheid van vrije rassen minder wordt. Je hebt nu eenmaal telers die altijd voor vrij kiezen en telers die voor contracten gaan. Wel zien we dat telers die een minder jaar hebben gedraaid een volgend jaar kiezen voor een gedeelte in een pool. Daarom willen wij ook het liefst met een pool gaan werken.” Delta International heeft al gesprekken met Schotse telers lopen en verwacht daar verder mee te komen in de toekomst. “Daarnaast kijken we naar de Arabische wereld, waaronder Irak en Libië.” We hebben afgelopen juni advertenties geplaatst in online agro-communities in die regio en zo de eerste lijntjes uitgegooid. Ook hebben we ambitie om een duurzame kiemremmer in Egypte te introduceren. We gaan testen welk middel werkt. De grootste uitdaging daarna wordt om Egyptenaren te overtuigen en bij te scholen over het nut en gebruik hiervan.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.