Denemarken bundelt onderzoek naar voeding

31-05 | |
Zuivelconcern Arla is een strategische partner van het nieuwe Deense platform. - Foto: Koos Groenewold
Zuivelconcern Arla is een strategische partner van het nieuwe Deense platform. - Foto: Koos Groenewold

Denemarken gaat een nieuw onderzoeksplatform opzetten dat zich volledig richt op voeding. Het platform is een initiatief van meer dan 90 universiteiten en bedrijven.

Het moet eraan bijdragen dat mensen gezonder en duurzamer gaan eten en dat minder voedsel wordt verspild. De overheid financiert het platform met DKK 51,5 miljoen (€ 6,9 miljoen), meldt het Danish Centre for Food and Agriculture.

Steun door onderzoeksinstellingen

Het platform ‘Open Innovation Food & Health Laboratory’ wordt onder andere gesteund door ​​de onderzoeksinstellingen Aarhus University, Technological Institute, University of Copenhagen en Technical University of Danmark. Zuivelconcern Arla is een strategische partner. De 4 onderzoeksinstellingen en Arla verdubbelen de subsidie, waardoor DKK 103 miljoen (€ 13,8 miljoen) beschikbaar is om te investeren in het platform.

Verspreid onderzoek

Tot nu toe wordt het onderzoek naar voeding in Denemarken verspreid gedaan. Het nieuwe platform gaat de kennis en ervaringen bundelen. Het doel is het creëren van nieuwe kennis voor gebruik in de voedingsindustrie. Het platform nodigt daarom voedingsbedrijven uit om samen te werken aan de ontwikkeling van gezond, veilig, lekker en duurzaam voedsel. Volgens de initiatiefnemers geeft het bedrijven de mogelijkheid om samen te werken met universiteiten en andere kennisinstellingen en krijgen ze zo toegang tot gespecialiseerde kennis en apparatuur die anders niet bereikbaar zouden zijn.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer