Denemarken stopt met ruimen van met corona besmette nertsen

07-07-2020 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Met corona besmette nertsen worden in Denemarken voortaan niet meer geruimd. Dat heeft het landbouwministerie in Kopenhagen besloten.

Op basis van een nieuwe strategie wordt ingezet op een serie preventieve maatregelen, zoals de verplichting tot het gebruik van beschermende middelen op de bedrijven en het afkondigen van richtlijnen omtrent de hygi├źne. In de loop van deze maand wordt daarvoor een algemene maatregel van bestuur van kracht.

Aantal nertsen regelmatig tellen

Bewindsman Mogens Jensen gelooft dat met de maatregelen de besmettingsdruk op een minimaal niveau kan worden gehouden en de nertsen kunnen blijven leven. Wel wordt alsnog grondig nagegaan dat er geen nertsen uit de bedrijven kunnen ontsnappen. De nertsenhouders moeten de dieren regelmatig gaan tellen om te kunnen aantonen dat er geen dieren de wijk hebben genomen.

Alle nertsenbedrijven getest op corona

Tevens worden alle circa 1.200 bedrijven getest op corona. Tot dusver bleken drie bedrijven besmet. Vervolgens is op 125 bedrijven een steekproef genomen. Daarbij is geen besmetting vastgesteld, tot opluchting van de sector.

Lees ook: Corona bevestigd op nertsenbedrijf in Gemert

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer