Doorgaan naar artikel

Denemarken trekt € 90 miljoen uit voor fonds plantaardige voeding

Denemarken trekt € 90 miljoen uit om meer investeringen in plantaardig voedsel te stimuleren.

Denemarken wil de teelt van eiwitgewassen voor humane consumptie stimuleren. - Foto: Frank Uijlenbroek premium

Denemarken wil de teelt van eiwitgewassen voor humane consumptie stimuleren. - Foto: Frank Uijlenbroek

Denemarken trekt omgerekend € 90 miljoen (675 miljoen Deense kronen) uit om meer investeringen in plantaardig voedsel te stimuleren. Het roept daarvoor een Plantfonds in het leven.

Het land wil dat er op de landbouwgronden in Denemarken meer gewassen geteeld gaan worden voor humane consumptie. Op 70% van de beschikbare landbouwgrond wordt momenteel veevoer verbouwd. ‘Dit betekent dat het overgrote deel van de gewassen die verbouwd worden eerst door een koe, een varken of een ander boerderijdier moet voordat ze als voedsel in de koelkast belanden’, zo schrijft het ministerie van Voedselvoorziening, Landbouw en Visserij. Met het beschikbare geld moet er meer ingezet worden op plantaardig voedsel.

Stimulering van consumenten en educatie

Gebieden waar het geld voor gebruikt kan worden zijn rasontwikkeling, teelt, verwerking, stimulering van consumenten, exportbevordering, educatie en kennisverspreiding. De bedoeling is dat minimaal de helft van het geld in het fonds gebruikt wordt voor biologische voeding.

Volgens landbouwminister Rasmus Prehn wil Denemarken koploper worden op het gebied van plantaardig voedsel. “De vraag voor plantaardige steaks en haverdranken neemt zowel in binnen- als buitenland toe. Er is dus zowel een enorm groeiende markt als een groot klimaatvoordeel te behalen als we in Denemarken meer plantaardig voedsel gaan produceren. Nog nooit is er zoveel geld uitgegeven besteed aan plantaardig voedsel zoals het geval zal zijn met het Plantfonds. Het is van groot belang voor de ontwikkeling naar een groenere landbouw in Denemarken.”

Het Plantfonds is niet de enige inzet van het land op meer plantaardig voedsel. Zo is er een actieplan voor plantaardige voeding, is er investeringssteun voor eiwitrijke gewassen en is er geld uit de ecoregeling voor plantaardige voeding.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin