Doorgaan naar artikel

Deskundigen: slachthuis speelt geen rol bij verspreiding corona

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Achtergrond
Diverse slachterijen in de VS en in Duitsland (Vion in Bad Bramstedt en Westfleich in Coesfeld) zijn noodgedwongen gesloten vanwege corona-uitbraken onder het personeel. Foto: ANP

Diverse slachterijen in de VS en in Duitsland (Vion in Bad Bramstedt en Westfleich in Coesfeld) zijn noodgedwongen gesloten vanwege corona-uitbraken onder het personeel. Foto: ANP

In de Verenigde Staten en Duitsland zijn grote problemen met corona-uitbraken onder slachthuispersoneel. Deskundigen zien geen verband tussen de werklocatie en de uitbraken. Het zijn vooral de woonomstandigheden.

Diverse slachterijen in de Verenigde Staten en in Duitsland (Vion in Bad Bramstedt en Westfleich in Coesfeld) zijn noodgedwongen gesloten vanwege corona-uitbraken onder het personeel. Ook in Scherpenzeel werd corona vastgesteld bij slachthuismedewerkers. Zij wonen allemaal op hetzelfde wooncomplex in Velp en zitten inmiddels in quarantaine.

Intensief samenwerken en wonen

Deskundigen van het RIVM en van de Universiteit Utrecht zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat de werkomstandigheden in slachterijen een rol spelen bij de verspreiding van Covid-19. Het zit hem niet in de arbeidsomstandigheden in de slachterijen of met het werken met vlees, maar meer in het intensief samenwerken en wonen, aldus een woordvoerder van het RIVM. Als er onvoldoende afstand kan worden gehouden, neemt het risico op verspreiding van eventuele infecties toe.

Deze mensen wonen vaak dicht bij elkaar en reizen vaak samen in busjes naar het werk. Daar besmetten ze elkaar

Len Lipman, universitair hoofddocent veterinaire volksgezondheid aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht zegt ook dat de uitbraken niets met de slachterijen te maken hebben. Het heeft volgens hem meer te maken met de leefwijze en huisvesting van de medewerkers. “Deze mensen wonen vaak dicht bij elkaar en reizen vaak samen in busjes naar het werk. Daar besmetten ze elkaar.” Het klimaat en de arbeidsomstandigheden in slachterijen spelen geen rol. De meeste mensen werken in de uitsnijderijen en daar is de lucht droog en koud. Ook de aanwezigheid van karkassen of vlees speelt geen enkele rol bij de verspreiding van het virus. “Het risico zit echt in bijvoorbeeld de gemeenschappelijke voorzieningen in de woonsituaties”, zegt Lipman.

Verhoogde hygiënevoorschriften

In de slachterijen gelden al verhoogde hygiënevoorschriften en daar zijn de RIVM-richtlijnen bij gekomen. Een risico blijft volgens Lipman dat mensen met klachten thuis moeten blijven. Mogelijk speelt dit in bijvoorbeeld de Verenigde Staten een rol. Als mensen voor bijvoorbeeld stukloon werken, dan is de kans dat ze met lichte klachten gewoon doorwerken best aanwezig.

Vlees speelt geen enkele rol

Vlees speelt nog altijd geen enkele rol bij de verspreiding van het coronavirus, aldus Lipman. Het coronavirus is een heel ander type virus dan het varkenspestvirus, waar dit wel zou kunnen. De vraag waarom de problemen met corona vooral bij arbeidsmigranten in de slachterijen gemeld worden, maar niet op andere plaatsen waar veel arbeidsmigranten werken, kan Lipman niet beantwoorden.

De NVWA heeft geen signalen waaruit blijkt dat er bij slachthuizen vaker besmettingen zouden zijn dan bij andere vormen van bedrijvigheid.

Uiteraard geldt in slachthuizen dat personeel met gezondheidsklachten niet mag komen werken

Van twee controleurs van de NVWA is bekend dat ze besmet zijn geraakt met Covid-19. Waar ze de besmetting hebben opgelopen, is niet bekend. De keuringsdienst richt zich bij controles in slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid en richt zich niet specifiek op de gezondheid van medewerkers van slachthuizen. “Uiteraard geldt in slachthuizen dat personeel met gezondheidsklachten niet mag komen werken”, aldus NVWA. Controleurs van de NVWA gaan niet anders te werk op slachthuizen waar coronabesmettingen zijn gemeld. Ze houden zich overal aan de RIVM-richtlijnen voor veilig werken.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin