Deze varkenshouder verkocht eigen mais en kocht ccm

03-12-2019 | Laatste update op 01-02 | |
Varkenshouder Martijn Vorkink. - Foto: Ronald Hissink - RONALD HISSINK
Varkenshouder Martijn Vorkink. - Foto: Ronald Hissink

Martijn Vorkink verkocht zijn 50 hectare mais aan rundveehouders in de buurt. Zelf kocht hij maiskorrels aan om ccm in het brijrantsoen voor zijn varkens in te mengen.

Normaal gesproken is varkenshouder Martijn Vorkink in het najaar druk met het combinen van ccm op zijn eigen land. Vanwege de droogte van afgelopen jaar heeft hij echter zijn mais verkocht en droge maiskorrels aangekocht vanuit België. Vorkink (35) houdt in Holten (Overijssel) 470 zeugen en 4.200 vleesvarkens.

Waarom heeft u uw mais verkocht?

“Dat was een financiële keuze. We zitten hier op de grens van de Achterhoek en Twente en hebben een zeer extreme droge zomer achter de rug. Hierdoor was er veel vraag naar snijmais van rundveehouders die een tekort aan ruwvoer hebben.

Ik heb mijn maispercelen drie keer beregend met 60 millimeter water en daardoor was de kwaliteit van de mais goed. Met de opbrengst van de snijmais heb ik nu 900 ton maiskorrels kunnen kopen, in plaats van een gemiddelde oogst van 700 ton van mijn eigen land.”

Waarom heeft u mais uit België aangekocht?

“Ik heb de mais aangekocht via mijn leverancier Veluwe Granen. Duitsland ligt inderdaad dichterbij, maar ook daar is het extreem droog geweest en is er krapte op de markt. België is verder rijden, maar daar mag je 5 ton meer meenemen in de vrachtwagen ten opzichte van Duitsland. Het is een rekensommetje, de kwaliteit van de maiskorrels is goed en daar gaat het om.”

Heeft u niet overwogen om geen ccm te voeren?

“Naast dat het prijstechnisch voordelig is, doen de varkens het goed op een rantsoen met ccm. Het is een mooi vers product dat de varkens lekker vinden. Alle dieren, behalve de gespeende biggen die op droogvoer zitten, krijgen ongeveer 25% ccm in het rantsoen.

We zijn overgeschakeld van eindbeer van Pietrain die met ccm in het rantsoen op 830 gram groei zaten naar Tempo-eindbeer. De eerste cijfers geven aan dat de Tempo-vleesvarkens 50 gram harder groeien, maar door een tekort aan ccm heb ik dit jaar vanaf augustus geen ccm meer kunnen voeren. Ook in 2018 hadden we een extreem droge zomer, waardoor we maar 500 ton ccm per hectare hebben kunnen oogsten.”

Waarom niet minder ccm in het rantsoen dan?

“Ik wil niet minder inmengen, want ik wil de voersnelheid van de kuil op peil houden en broei voorkomen, ook al meng ik 2 liter zuur door de ccm-kuil voor een goede bewaring en dek ik de kuil goed af met spanbanden. Daarnaast kuil ik het liefst de ccm in met een drogestofpercentage onder de 60%, dat bevordert het inkuilproces en mengt dat goed in het brijvoerrantsoen. Doordat het eerst te nat was om te oogsten in België heeft de aangekochte ccm een drogestofpercentage van 68%. Dat vind ik nog acceptabel.”

Waninge
Judith Waninge Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.