Dicamba-middelen in VS verboden

Gewasbeschermingsmiddelen met dicamba als bestandsdeel mogen niet meer verkocht worden in de Verenigde Staten (VS). Een panel van drie Amerikaanse rechters oordeelde dat het Amerikaanse milieuagentschap EPA de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van dicamba ‘aanzienlijk’ heeft onderschat.

Daarom moet de toelating om het middel in de VS te verkopen worden ingetrokken, aldus de rechters. De zaak was aangespannen door milieugroepen en een belangenorganisatie voor boerenfamiliebedrijven. De toelating voor dicamba in de VS werd in het najaar van 2018 verlengd met een looptijd van twee jaar. De uitspraak blokkeert de verkoop van dicamba-middelen van onder andere Bayer, BASF en Corteva.

Bayer is het oneens met besluit

EPA had in november 2018 beperkingen opgelegd aan het gebruik van dicamba vanwege bezorgdheid over de mogelijke schade aan gewassen rondom de gewassen waarop het werd toegepast. Meer dan 100 rechtszaken werden hierover aangespannen tegen onder andere Bayer en BASF.

Bayer is het oneens met het besluit en bekijkt de mogelijkheden om het eventueel aan te vechten. “Afhankelijk van de acties van de EPA en of de uitspraak met succes wordt aangevochten, zullen we snel werken om de impact op onze klanten dit seizoen te minimaliseren”, aldus Bayer in een reactie. Bayer erfde de dicamba-producten, net als de glyfosaat-producten, van Monsanto door de overname van dat bedrijf.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.