82 activisten drongen zondagavond de slachterij in Apeldoorn binnen. Ze werden door de politie afgevoerd, de slachterij is maandag 'gewoon' opgestart. Foto: Persbureau Heitink
82 dierenactivisten braken zondagavond in bij kalverslachterij Ekro in Apeldoorn, onderdeel van de VanDrie Groep. Ze zijn gearresteerd en afgevoerd. De vooral Franse activisten hebben niet als doel meer dierenwelzijn, maar de veeindustrie helemaal afschaffen.
De bezetting van kalverslachterij Ekro in Apeldoorn past in een trend van steeds radicalere acties en doelen van dierenacitivisten. Nieuwe clubs streven oude voorbij. Daarbij verandert het doel van meer dierenwelzijn in helemaal geen dierhouderij (en slacht) meer. De productie bij kalverslachtgerij Ekro in Apeldoorn is maandagochtend ‘gewoon’ opgestart, meldt de VanDrie Group. Nadat de 82 bezetters door de politie waren afgevoerd, kwamen binnen de slachterij geen beschadigingen aan het licht. Er was alleen schade aan beveiligingspoorten en aan het hek.
Franse actiegroep 269
De bezetters, verbonden aan de Franse actiegroep 269, waren zondagavond binnengedrongen. Een deel van hen ketende zich vast. De politie moest hen een voor een losmaken, meldt het ANP. Met twee bussen zijn ze naar het politiebureau gebracht. VanDrie heeft aangifte gedaan tegen de bezetters. Het bedrijf spreekt van ‘een groep internationale personen met anarchistisch karakter die anti-landbouwhuisdieren zijn’. De woordvoerder van VanDrie noemt de actie ‘ongehoord, onbeschoft en totaal misdadig’.
Stalbezetting in Boxtel
De bezetting past in een reeks van acties door verschillende actiegroepen. De roemruchte stalbezetting in Boxtel van voorjaar 2019 door Meat the Victims gaf de meeste ophef. Maar daarna kwamen andere, zoals de brandstichting vorig voorjaar bij eendenslachterij Duck-To in Ermelo door de zogeheten Vegan Streaker en nu dus een bezetting van een slachterij door een Franse actiegroep. Daarnaast waren er diverse media-acties met verborgen camera‘s, en veelvuldig kleine demonstraties met name bij slachterijen maar ook bij afgebrande veestallen.
Weg met alle veehouderij
Er zijn talloze actiegroepen en soms is moeilijk uit te maken wie precies verantwoordelijk is voor welke actie. De bezetting van Ekro is uitgevoerd door een Franse actiegroep, genaamd 269 Libération Animale. Deze noemt zichzelf ‘anti-speciestisch en anarchistisch’. De groep is in 2012 opgericht. De naam is ontleend aan een kalf met dat nummer. Het dier werd geslacht op het moment van de eerste actie, het nummer staat symbool voor alle dieren in de dierhouderij. Waar organisaties van dierenvrienden als de Dierenbescherming en zelfs ook nog Wakker Dier de dierhouderij zelf nog bestaansrecht gunnen, zijn deze nieuwe groepen glashelder in hun einddoel: weg met alle veehouderij, weg met de vleesconsumptie.
‘Sluit Vion’
In Nederland geldt dat ook voor de groep ‘Sluit Vion’. Deze werd in Nederlandse media in verband gebracht met de bezetting van Ekro, maar was daar naar eigen zeggen niet bij betrokken. Wel onderschrijft deze club volmondig de doelen van ‘269’, zo blijkt uit een activistisch statement op haar website onder de titel ‘Misdadig Van Drie’. Redenering is dat VanDrie jaarlijks vele honderdduizenden dieren doodmaakt en daarom ‘misdadig’ is. Woordvoerder Els verklaart desgevraagd voorstander te zijn van geweldloze acties, maar deze actie toch helemaal te ondersteunen. ‘Hier is alleen materiële schade. Dingen kunnen geen pijn voelen. Dus is het geweldloos’, zegt ze.
Sluit Vion, met facebookpagina en eigen website, zegt op te komen voor arbeiders en omwonenden van Vion, en voor de dieren die bij dat bedrijf geslacht worden. Maar ze kijkt dus ook verder dan alleen Vion, en verklaart zich daarom solidair met de actie van ‘269’. Sluit Vion noemt zichzelf ‘een coalitie van burgers en organisaties’ en noemt zelf op haar website deze organisaties: Alle Dieren Vrij; Animal Rebellion; Vrije Bond Noord-Brabant; Autonomen Brabant; Earthlings NL, en Cage Undefined. Andere organisaties zouden de visie van de club steunen: The Barricade, Bite Back, Gemeinsam Gegen die Tierindustrie, Ongehoord en ASEED.
Duurzaam, plantaardig voedselsysteem
Financiële steun wordt geworven via het bankrekeningnummer van Stichting Vrienden van Animal Rebellion. Deze actiegroep noemt zichzelf ‘een massa beweging’ die via geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid een transitie op gang wil zetten naar een rechtvaardig en duurzaam, plantaardig voedselsysteem. ‘Dit doen we om ons te behoeden van een zesde massa uitsterving en rechtvaardigheid voor dieren te bereiken’.
In verband met de actie in Apeldoorn werd eerst ook de actiegroep Animal Rights genoemd, maar die zegt ook dat ze niet betrokken is. Maar net als Sluit Vion onderstreept ook deze groep het doel van de actie hartgrondig. ‘Het doden van dieren kan absoluut niet redelijk, normaal of zelfs nog maar ethisch verantwoord genoemd worden’.