Dierenarts voor de rechter na mengen van diergeneesmiddelen

09-05-2022 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

“Ik word als kop van Jut gebruikt”, zegt de verdachte dierenarts uit Blokzijl op de gang van de rechtbank in Zwolle. Tegen de man is een boete van duizenden euro’s geëist, omdat hij antibiotica mengde die apart van elkaar in runderen ingebracht mogen worden, maar volgens de bijsluiter niet in gemengde vorm.

‘Ecoli-koeien’, zo worden de gevallen in de wandelgangen genoemd. Het waren dieren die toen ze op sterven na dood waren een uierspoeling kregen. Bij de behandeling van de acht koeien uit het strafdossier gebruikte de 51-jarige dierenarts drie verschillende geneesmiddelen met elkaar vermengd. En dat mengen is verboden, zo vindt het Openbaar Ministerie. Een arts bij een slachterij ontdekte dat het middel genta-ject was gebruikt bij het melkveebedrijf waar deze koe vandaan kwam. Dit middel is niet bestemd voor melkvee en zo kwam deze zaak aan het rollen. Vervolgens werd ontdekt dat dit geneesmiddel ook bij twaalf melkveehouderijen in onder meer Scheerwolde en Baarlo gebruikt is door dezelfde dierenarts.

Getuige-deskundige

De officier van justitie eiste op de zitting op 11 april een boete van € 15.000 waarvan € 5.000 voorwaardelijk. Op 9 mei zou de uitspraak volgen, maar de rechtbank besloot maandag toch de advocaat van de verdachte de ruimte te geven om een aanvullend verzoek toe te lichten. Want naar aanleiding van berichtgeving over deze zaak meldde Dick Scholten zich, oud-docent aan de Faculteit Diergeneeskunde aan de universiteit in Utrecht. “Dit uierspoelen wordt al ruim veertig jaar gedaan in Nederland”, reageerde hij na afloop van de zitting. Hij wilde gehoord worden als getuige-deskundige, omdat deze zaak volgens hem draait om wat de dierenarts kan toevoegen, niet om wat volgens de letter van de bijsluiter wel of niet mag. De rechtbank besloot hem niet te horen als deskundige, omdat het aan de zaak zelf niets zou toevoegen.

Voedselketen

“Ik deed dit in de uitoefening van mijn beroep om iets goeds te doen”, zei de verdachte dierenarts zelf. Volgens de Blokzijler zijn deze geneesmiddelen niet in de voedselketen terechtgekomen. “Dan moet een koe te vroeg gemolken of geslacht zijn. Dat is bij geen enkele koe gebeurd.” Het Openbaar Ministerie ziet dat anders. Het middel heeft een ‘wachttijd’ van 138 dagen, wat betekent dat het mogelijk die hele periode nog in het dier kan zitten. Hier werd het middel toegepast bij melkkoeien. Had hij daar dan ook niet 138 dagen wachttijd moeten aanhouden, iets dat nooit is bijgehouden? “Wie zegt mij dat dit ook niet doorwerkt in de melk”, vroeg de officier van justitie zich af. Ook viel op dat de dierenarts de toepassing van deze mix medicijnen vrijwel nooit administreerde.

“Dat mengen is een gecreëerd probleem: die middelen worden ook gecombineerd toegepast”, zei de dierenarts in zijn laatste woord. De uitspraak volgt op 23 mei.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur


Beheer