Skip to content

Dierenwelzijnscheck: supermarkten negeren vleesafspraak

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Varkensvlees met 1 ster Beter Leven in de supermarkt. - Foto: ANP

Varkensvlees met 1 ster Beter Leven in de supermarkt. - Foto: ANP

Negen van veertien onderzochte supermarkten houden zich niet aan een ongeschreven afspraak om varkensvlees met een keurmerk te verkopen.

Dat meldt Dierenwelzijnscheck, waar consumenten kunnen nagaan hoe supermarkten en producten scoren op klimaat en dierenwelzijn.

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel wijst erop dat er geen afspraak is tussen de supermarkten, omdat dat volgens de Autoriteit Consument en Markt niet mag – zoals ACM ook een streep heeft gezet door de afspraken tussen over de duurzame kip (Kip van Morgen).

Weliswaar, zegt het CBL, hebben supermarkten de ambitie om te verduurzamen, maar op dit moment is het aan de inkopers van supermarkten om te bepalen onder welke voorwaarden ze hun producten inkopen.

Varkensvlees zonder keurmerk

Meer dan de helft van de supermarkten biedt varkensvlees zonder keurmerk aan, vooral in de vorm van spareribs, worsten en spiesjes, aldus de organisatie. Albert Heijn, Lidl, Coop en Boni verkopen wel varkensvlees met keurmerk.

Dierenwelzijnscheck zegt dat het juist in het barbecueseizoen van belang is dat supermarkten zich aan de afspraak houden. Dierenwelzijnscheck verwijst naar een publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving, waarin beleidsinstrumenten worden aangereikt om de consument duurzamer te laten eten.

Consumenten zijn genegen minder vlees te eten, als daarnaar wordt gevraagd, maar ze hebben er moeite mee hun eetgedrag te veranderen, zo bleek onlangs uit de publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin