Doorgaan naar artikel

Dierenwelzijnslabel van Duitse overheid weggestemd

Het door de Duitse overheid gecontroleerde dierenwelzijnslabel voor vlees komt er voorlopig niet.

Dier
Nieuws
De door de Duitse landbouw- en voedingsminister Julia Klöckner ingediende regeling voor een dierwelzijnslabel is afgewezen door de Bondsdag. - Foto: ANP

De door de Duitse landbouw- en voedingsminister Julia Klöckner ingediende regeling voor een dierwelzijnslabel is afgewezen door de Bondsdag. - Foto: ANP

Het door de overheid gecontroleerde dierenwelzijnslabel voor vlees in Duitsland komt er voorlopig niet.

Het vele jaren door diverse landbouwministers van opeenvolgende kabinetten voorbereide label is door de Bondsdag donderdag 10 juni afgewezen. Er bleek geen meerderheid te vinden voor de voorstellen. Regeringspartij SPD, coalitiepartner van de CDU/CSU, is van oordeel dat in de betreffende verordening onvoldoende duidelijke criteria staan. Ook de financiering komt naar de visie van de sociaaldemocraten onvoldoende uit de verf.

CDU en CSU zijn evenmin volledig tevreden met de door partijgenoot en landbouw- en voedingsminister Julia Klöckner ingediende regeling. De christendemocraten achten het logo achterhaald, en wel door soortgelijke logo-initiatieven van de retailers en de vleessector zelf zoals het bekende ’Initiative Tierwohl’. De zittende regering heeft nog maar een paar maanden te gaan, want in september zijn er parlementsverkiezingen. De kans dat Klöckner het met een aangepaste regeling in deze regeringsperiode nog haalt, is daarom praktisch uitgesloten. De woordvoerder van de CDU/CSU stelt vast dat er in de lopende regeringsperiode geen dierenwelzijnszegelwet meer zal komen.

Teleurgesteld

Landbouwminister Barbara Otte-Kinast van deelstaat Nedersaksen reageerde teleurgesteld. “Jammer, in Berlijn werd een belangrijke kans gemist. Wij betreuren het zeer en vinden het nog steeds noodzakelijk dat er een door de staat gecontroleerd label voor dierenwelzijn komt.”

Nedersaksen is na Beieren de grootste Duitse deelstaat en heeft de grootste veestapel met name in de intensieve veehouderij. De landbouw inclusief veeteelt is belangrijk voor de economie van de deelstaat.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin