Dierlijke bijproducten in veevoer stap dichterbij

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het gebruik van dierlijke bijproducten van pluimvee en varkens in veevoer komt een stap dichterbij.

Het Europees comité dat gaat over plant- en diergezondheid (Scopaff) stemde met een ruime meerderheid voor het commissievoorstel. Het voorstel is om dierlijke bijproducten afkomstig van pluimvee toe te staan in varkensvoer, en afkomstig van varkens toe te staan in pluimveevoer. Daarnaast gaat het voorstel over het toestaan van insecten in veevoer.

Het conceptvoorstel van de Europese Commissie gaat over het weer toestaan van de zogenoemde PAP’s: processed animal proteins (verwerkte dierlijke eiwitten) in pluimvee- en varkensvoer. Het gaat om een wijziging van de wet die ook wel bekend is als de BSE-wetgeving. Na de BSE-crisis werd het verboden om dierlijke eiwitten te voeren aan landbouwhuisdieren. Het voeren van bijproducten van en aan herkauwers is uitgesloten van de wetswijziging.

Het Europees Parlement en de Europese Raad zullen zich nog over het voorstel buigen, maar er zal geen bindende stemming zijn. De verwachting is dat er geen grote bezwaren uit het Parlement en de Raad zullen komen.

Lees verder onder het kader.

Nevedi positief

Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse brancheorganisatie Nevedi is positief over de nieuwe stap. “Het is goed nieuws dat het gebruik van dierlijke bijproducten in veevoer dichterbij komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe grondstoffen.” Flipsen maakt daarbij wel de opmerking dat het de markt en de logistieke mogelijkheden zijn die bepalen of het diermeel daadwerkelijk gebruikt gaat worden door de Nederlandse voerindustrie.

Flipsen: “Er zijn landen in Europa, ook belangrijke exportlanden voor Nederland, die heel kritisch staan tegenover het gebruik van dierlijke bijproducten in veevoer voor de productie van eieren, vlees of zuivel. Die landen willen mogelijk afgeleide producten daarvan niet in de schappen hebben. Daarnaast is niet voor alle voerfabrieken logistiek in te passen om het te gebruiken. Je moet de grondstoffen voor de verschillende voersoorten namelijk helemaal gescheiden kunnen houden.”

Volgens Flipsen is het een illusie dat diermeel alle soja-gebruik zou kunnen vervangen, zoals sommigen denken, maar het kan een alternatief zijn voor soja als diervoedergrondstof en alle kleine beetjes helpen bij een toenemende schaarste in de grondstoffenmarkt.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer