Doorgaan naar artikel

Dieselprijs daalt naar normaal niveau

Vorig jaar was diesel zelfs een tijd duurder dan benzine. Nu is de dieselprijs terug op een normaal niveau. - Foto: ANP premium

Vorig jaar was diesel zelfs een tijd duurder dan benzine. Nu is de dieselprijs terug op een normaal niveau. - Foto: ANP

De dieselprijs zakt naar het niveau van mei/juni 2021. Daarmee keert de brandstof terug naar een vrij normaal prijsniveau.

Woensdag 3 mei daalde de prijs voor levering van minimaal 4.000 liter tot rond € 1,05 per liter exclusief btw. In de jaren voorafgaande aan de inval van Rusland in Oekraïne schommelde de dieselprijs zo rond € 1 per liter exclusief btw.

Vrees voor tekorten als gevolg van sancties tegen Rusland deden de prijs vorig jaar regelmatig stijgen naar zo’n € 1,70 per liter. Voordat de maatregelen daadwerkelijk van kracht werden, voorspelden analisten nog veel hogere olie- en dieselprijzen in de winterperiode.

Goedkopere diesel ondanks sancties tegen Rusland

De eerste importrestricties tegen Russische olie gingen in op 5 december vorig jaar. Sinds 5 februari zijn ook sancties tegen aardolieproducten zoals diesel van kracht. De dieselprijzen zijn desondanks gedaald en dat komt voor een belangrijk deel door de grote voorraden die zijn aangelegd. Daarnaast bewandelen de EU-landen nu alternatieve routes om aan olie en diesel te komen.

Dieselvoorraden krimpen gestaag

Vanaf december tot begin februari is er flink gehamsterd door de EU-landen. Ook Nederland deed daar volop aan mee. Er is veel ruwe olie geïmporteerd om daar in eigen land meer diesel van te produceren. Daarnaast kopen EU-landen nu diesel in landen als India, China en Turkije. Dat zijn landen waar de Russische olie nu naartoe gaat. En via deze omweg komt diesel nu naar Europa toe.

Op 20 februari registreerde statistiekbureau CBS in totaal bijna 3 miljoen ton aan voorraden diesel in Nederland. Daarmee hebben we voorlopig wel de piek gehad, want sindsdien nemen de voorraden gestaag af. Begin deze maand zakte de voorraad terug naar 2,3 miljoen ton, hetgeen overigens nog wel hoger is dan het niveau van eind januari.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin