Dieselprijs stijgt naar 84 cent per liter

De dieselprijzen zijn bezig aan een serieuze opmars. Eind vorige maand bodemden de prijzen op zo’n 77 cent per liter, maar nu moet voor deze brandstof al gauw 7 cent meer worden betaald.

Inkooporganisaties als Farmers4all en LTO Ledenprijs noteren inmiddels weer zo’n 84 cent per liter, exclusief btw.

In de afgelopen week verhoogde Farmers4all zijn prijzen met bijna 3,5 cent tot net onder de 84 cent per liter. Bij LTO Ledenservice steeg de prijs in de afgelopen week met ruim 3 cent naar net een fractie boven de 84 cent per liter exclusief btw bij levering van 4.000 liter of meer.

De huidige dieselprijzen liggen nog heel ver onder het niveau van begin dit jaar. Toen moest per liter € 1,08 tot € 1,10 per liter worden betaald. Door vraaguitval en paniek op de oliemarkt gingen de prijzen in maart en april fors onderuit. Nu de wereldeconomie opkrabbelt uit de coronaput, wordt weer rekening gehouden met een aantrekkende vraag naar olie en dus hogere prijzen. Dit zal ook de dieselprijzen laten stijgen.

Enorme voorraden olie

ABN Amro verwacht dat de olieprijzen eind dit jaar weer zijn opgelopen naar $ 40 tot $ 50 dollar per vat. Veel hoger zullen de prijzen volgens de bank niet komen, omdat er nog enorme voorraden aan olie zijn opgebouwd. Bovendien denkt de bank dat een deel van de weggevallen vraag blijvend is, omdat voor veel beroepen thuiswerken een prima oplossing is gebleken en omdat het zakelijke vliegverkeer door online vergaderen en webinars kleiner zal blijven.

Ook andere analisten gaan vooralsnog ervan uit dat de olieprijs in de komende tijd niet zo heel veel meer zal stijgen. Zij baseren dat vooral ook op de prijsstijging die zich in de afgelopen weken heeft voorgedaan. Brentolie noteerde een maand geleden amper $ 20 per vat. Inmiddels wordt voor deze hoeveelheid € 36 betaald. Dit betekent een prijsverhoging van 80% en na zo’n fors herstel is het zogenoemde opwaartse potentieel in de ogen van analisten beperkt.

Prognose: licht stijgende prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.