Dieselprijs zakt onder € 1,40 per liter

21-11 | |
Diesel is niet langer duurder dan benzine. - Foto: Canva/Kenny10
Diesel is niet langer duurder dan benzine. - Foto: Canva/Kenny10

De dieselprijs is gezakt naar zo’n € 1,36 per liter, exclusief btw bij levering van 4.000 liter. Eind oktober lag deze prijs nog boven de € 1,60 per liter.

Een boycot van Russische olie in de Europese Unie per 5 december heeft de prijzen in de aanloop daarnaartoe flink opgedreven in oktober. Dit werd nog eens versterkt door stakingen bij olieraffinaderijen in Frankrijk. Daardoor werd het aanbod aan diesel in de EU nog krapper dan het al was. Diesel werd zodoende zelfs duurder dan benzine. Die situatie is nu achter de rug. De stakingen zijn al weer een paar weken voorbij en de Europese brandstofsector lijkt klaargestoomd voor de importstop op Russische olie.

Inkoopcollectief Farmers4all verlaagde de dieselnotering afgelopen week met bijna € 7 naar € 138,70 per 100 liter. Daarmee ligt de dieselprijs fors lager dan in de tweede helft van oktober.

Grote strategische olievoorraad in Nederland

De Nederlandse regering meldt dat een grotere strategische olievoorraad is aangelegd om te voorkomen dat het land door de importstop op Russische olie zonder diesel komt te zitten. Vorig jaar kwam een derde van de geïmporteerde olie uit Rusland. In uiterste nood kan Nederland terugvallen op de strategische voorraad die nu gevuld is om negentig dagen lang vitale processen draaiende te houden.

Aan de pomp is de dieselprijs gezakt naar tot hier en daar onder de € 1,44 per liter exclusief btw en exclusief kwantumkorting. De verwachting is dat de prijs nog wel wat kan zakken, maar een aangekondigd verbod op de totale import van Russische aardolieproducten per 5 februari volgend jaar hangt nog boven de markt. Dit kan de dieselprijzen later weer flink doen stijgen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, hangt onder meer af van de extra maatregelen waarop diverse ministeries nog zitten te broeden. Daarbij wordt vooral gedacht aan het verminderen van de vraag bij particulieren en bedrijven.

Olieprijs zakt verder weg

Ondertussen zakt de olieprijs begin deze week verder weg. De prijs van de belangrijkste olienotering – die van Brent-olie – zakte maandagochtend 21 november tot onder de $ 87 per vat van 159 liter. Dat komt door de vrees dat de olievraag vanuit China flink gaat afnemen, nu daar weer strenge maatregelen n verband met corona worden verwacht. Dit zal ook de prijs van benzine en diesel verder omlaag drukken.

Prognose: prijs zakt eerst nog wat.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer