Digitale tweelingen als onze nieuwe digitale boeren

De ophef van de laatste maanden heeft bij veel boeren geleid tot twee vragen: wil ik nog wel boer blijven, maar vooral: kan ik nog wel boer blijven? Het wordt steeds moeilijker om gewoon boer te zijn.

Maar de tijden veranderen, vooral door onderzoek en innovatie. Zou de digitale revolutie het tij kunnen keren? Een mogelijk antwoord komt voort uit het Wageningse onderzoeksprogramma Digital Twins. Een digitale tweeling is een digitale kopie van een individueel object of systeem. Om digitale kopieën te maken, worden sensoren, data-analyse, kunstmatige intelligentie en 3D-simulaties gecombineerd. Er zijn al digitale tweelingen van vliegtuigmotoren, auto’s en windturbines in de industrie. Het voordeel van een digitale kopie is dat de machine eerst uitgebreid digitaal kan worden getest en daarna pas geproduceerd.

Digitale tweelingen in de landbouw mogelijk

Het is echter een stuk ingewikkelder om van een organisme of een ecosysteem een digitale tweeling te maken, omdat er heel veel verschillende factoren een rol spelen. De opkomst van nieuwe data- opslagtechnieken en sensoren maakt digitale tweelingen in de landbouw mogelijk. De simulatiemodellen, die de huidige digitale boeren ondersteunen, richten zich slechts op een paar factoren en zijn daarom altijd een benadering van de werkelijkheid. De digitale tweelingen combineren niet alleen heel veel factoren, maar worden ook gevoed door sensoren die permanent meten wat er op dat moment werkelijk gebeurt. De constante stroom data uit die sensoren geeft dan bijvoorbeeld een nauwkeurig beeld van een specifieke akker, in plaats van een verzameling data van verschillende akkers.

Besluiten om veranderingen in de stal aan te brengen

Het is zelfs denkbaar dat onderzoekers een digitale tweeling maken die zelflerend is. Dan wordt de laatste sensorinformatie vergeleken met de voorspellingen van het model. Als er dan een verschil is, kan het model besluiten om zichzelf te verbeteren door zijn algoritme aan te passen. Ook zou de digitale tweeling zelfstandig kunnen besluiten om veranderingen aan te brengen in de wei of in de stal. Als dit gebeurt via drones en robots is de boer overbodig geworden. De ethische vraag is of wij in de toekomst de landbouw moeten overlaten aan digitale tweelingen als onze nieuwe digitale boeren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.