Dip aardappelverwerking in coronajaar 2020 valt mee

19-01 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De aardappelverwerkende industrie heeft in 2020 3.391.400 ton aardappelen verwerkt tot frites en andere aardappelproducten.

Dat is een min van 12,2% ten opzichte van het pre-coronajaar 2019. In 2019 werd namelijk nog 3.863.500 ton aardappelen verwerkt tot aardappelproduct. Een min van 12,2% valt uiteindelijk eigenlijk nog enigszins mee. Vooral tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 was de sfeer paniekerig en viel de verwerking flink terug. Toen werd gezegd dat een miljoen ton aardappelen onverwerkbaar zou zijn. In april en mei 2020 werden bijvoorbeeld maar 192.500 en 215.100 ton aardappelen verwerkt, tegen 329.800 en 327.000 ton in april en mei 2019. Vanaf juni trok de verwerking echter weer aan tot bijna aan het oude niveau. Wel bleef maandelijks de verwerking zo’n 20.000 tot 25.000 ton achter ten opzichte van 2019.

Verwerking bleef redelijk constant

Ondanks dat corona voortduurt en een twee lockdown is afgekondigd, is van een paniekerige sfeer bij de verwerkers geen sprake meer. De verwerking bleef redelijk constant, ondanks het sluiten van de restaurants. In de eerste helft van 2020 kelderde de verwerking met 15,9% ten opzichte van de eerste helft van 2019, maar in de tweede helft van 2020 lag de verwerking maar 8,6% onder dat van 2019.

Productie voorgebakken product terug gevallen

Uit de cijfers van de VAVI blijkt verder dat vooral de productie van voorgebakken product is terug gevallen. In 2020 was dat 1.506.500 ton, tegen 1.753.400 ton in 2019, een teruggang van 14%. De productie van andere aardaardappelproducten, zoals bijvoorbeeld salades, viel minder hard terug. Van 322.700 ton in 2019 naar 295.100 ton in 2020, een teruggang van 8,6%.

Knuivers
Martijn Knuivers Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.