Dipje in biggenexport door sneeuw in Spanje

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Biggen blijven in trek. Zowel nationaal als voor export is er vraag naar biggen.

Maar prijsmatig gaat de snelheid er wel wat uit. Omdat de varkensmarkt niet meebeweegt, worden de stapjes omhoog steeds kleiner. Waar de DCA Best PigletPrice een paar weken geleden nog met € 1,50 tot € 2,00 per week steeg, komt er deze week slechts € 0,50 bij. De notering komt daarmee op € 28,50 per big. In totaal is de BPP daarmee in anderhalve maand tijd € 8,50 gestegen. Vion verhoogt deze week inclusief btw met € 1 en komt daarmee op € 25,50 per big. Dat is € 23,39 per big exclusief btw.

Duitsland en Spanje

De Duitse markt is altijd gekoppeld geweest aan de vleesvarkensmarkt. Maar de prijsontwikkeling in ons land ontgaat Duitse vermeerderaars niet. De verwachtingsprijs voor deze week stijgt daardoor voorzichtig met een euro naar € 24 per big. Op de vrije markt is de vraag uit Spanje even wat minder. Dit komt vooral door weersinvloeden. Deze week zijn bij verschillende handelaren vrachten geannuleerd omdat de losadressen niet bereikbaar zijn door sneeuwval in Spanje.

Tijdelijke impasse

Hoewel die extra vraag van het tegen elkaar opbieden er deze week niet is, blijven handelaren positief gestemd over de ontwikkelingen op de biggenmarkt. De pas op de plaats die nu gemaakt wordt, is een tijdelijke impasse. Het aanbod van biggen neemt de komende weken verder af omdat de kleinere tomen van de zomerdekkingen zich aandienen. Maar de vraag zal zeker niet minder worden. Februari en maart zijn voor mesters mooie maanden om op te leggen. Dan komen de varkens in juni en juli, en in de zomermaanden loopt de verkoop van vers vlees doorgaans beter. Dit voedt de verwachting dat de biggenprijs de stijgende lijn ook weer op zal pakken. Zeker als ook de varkensprijs in beweging zou komen.

Prognose: stabilisatie.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer