Dipje in prijs door olievondst Iran

12-11-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "ATTA KENARE"
Foto: ANP

Iran heeft een groot nieuw olieveld ontdekt, waarin voldoende olie zit voor 53 miljard vaten.

Dat meldde de Iraanse president Hassan Rouhani zondag. De olieprijs is daardoor aan het begin van deze week lager dan eind vorige week. De totale olievoorraad van Iran bestaat uit 150 miljoen vaten, waar de nieuwste vondst dus nog aan wordt toegevoegd.

Sancties VS hinderen olie-export Iran

Wereldwijd zijn er meer dan 40.000 olievelden, waarvan de grootste het Ghawarveld in Saoedi-Arabië en het Burganveld in Koeweit zijn. Die bevatten elk meer dan 60 miljard vaten. De meeste andere velden zijn veel kleiner. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) gaat uit van een vraag naar olie van 1,2 miljoen vaten per dag. Iran kan zijn jongste vondst niet ongehinderd exporteren, vanwege nog altijd geldende sancties door de VS.

De wereldwijde referentie voor de olieprijs, Brent, noteerde dinsdagmiddag 12 november $ 62,47 per vat. Amerikaanse tegenhanger WTI crude gaat op datzelfde moment voor $ 57,11 de archieven in.

Onderhandelingen China en VS

Op de oliemarkt heerst aan het begin van de week een wat afwachtende houding. Deze week moeten er weer onderhandelingen tussen China en de VS plaatsvinden. De verwachting van marktkenner Tamas Varga, van olieproducent PVM Oil is dat een uiteindelijke deal tussen beide wereldeconomieën grote invloed kan hebben op de olieprijzen: $ 5 tot $ 10, en dat kan beide kanten op.

Marktkenners van de globale economie verwachten dat binnenkort een (gedeeltelijke) overeenkomst getekend gaat worden. De invloed van de handelsspanning heeft zijn invloed op de oliemarkt al regelmatig doen gelden.

De prijs van een liter diesel staat dinsdag op € 1,0295 per liter en gaat voorzichtig mee in de prijsdaling.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer