Dipje tarweprijs door spanningen Midden-Oosten

08-01-2020 | |
Foto: ANP - Foto: Photographer: Nils van Houts
Foto: ANP

In de Europese graanmarkt zit weer wat meer beweging na de afgelopen feestdagen.

De graanmarkt stond vanaf eind vorige week wat onder druk door spanningen in het Midden-Oosten. Verder is het in Europa en in het Zwarte Zeegebied warmer dan normaal deze tijd van het jaar, waardoor de gewassen daar in de vegetatieve ontwikkeling voor op schema liggen in vergelijking met andere jaren.

Daling maaltarwenotering Parijs

De maaltarwenotering bewoog begin deze week op de termijnmarkt in Parijs iets naar beneden. Maar deze daling lijkt niet door te zetten. Voor maaltarwe werd dinsdag 7 januari € 188,50 per ton genoteerd voor het eerst aflopende contract. Dat is 50 cent meer dan op de voorgaande handelsdag.

Graanbeurs Groningen noteert hoger

De graanbeurs in Groningen noteerde voor het eerst in het nieuwe jaar juist wat hoger op € 181 per ton (plus € 2), nadat in verband met de feestdagen de laatste weken van december niet is genoteerd. Verkopers zijn in het nieuwe jaar wat afwachtend bij een licht stijgende markt.

Handelaren sceptisch

Ook de graannoteringen op de termijnmarkt in Chicago stonden iets onder druk, omdat handelaren steeds sceptischer zijn over het daadwerkelijke volume Amerikaanse landbouwproducten die naar China gaan. De eerste fase van de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China zou op 15 januari moeten worden ondertekend.

Wasde-rapport

Verder zijn speculanten op de termijnmarkten wat terughoudend omdat eind deze week het maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verschijnt. Daarbij wordt in het Zwarte Zeegebied het orthodoxe kerst- (7 januari) en nieuwjaarsfeest (14 januari) gevierd, waardoor de markten daar rustiger of gesloten zijn.

Prognose: lichte prijsdruk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer