Directeur eendenslachterij: ‘Brand vrachtwagens werk van dierenactivisten’

28-05-2020 | Laatste update op 09-11 | |
Bij een brand bij eendenslachterij Tomassen Duck-To gingen donderdagnacht vijf vrachtwagens in vlammen op. - Foto: Omroep Gelderland
Bij een brand bij eendenslachterij Tomassen Duck-To gingen donderdagnacht vijf vrachtwagens in vlammen op. - Foto: Omroep Gelderland

De brand van donderdagnacht bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo is het werk van dierenactivisten. Dat zegt slachterijdirecteur Gertjan Tomassen.

Bij de brand zijn vijf vrachtwagens met kunststof kratten voor het vervoer van slachteenden in vlammen opgegaan. Tomassen schat de schade op een miljoen euro. Hij gaat na of zijn verzekering deze schade dekt.

‘Brandbom’ niet afgegaan

De slachterijdirecteur heeft op camerabeelden gezien dat iemand met twee jerrycans benzine het terrein van de slachterij op loopt. Met een jerrycan werden de vrachtwagens besproeid, de andere werd neergezet in een hok van de weegbrug, dat altijd open is. Deze ‘brandbom’ is niet afgegaan. Het bedrijfspand heeft geen schade opgelopen.

De brand brak kort na 03:00 uur uit. Binnen een half uur werd de brand opgeschaald naar ‘grote brand’. De brandweer rukte uit met vier tankautospuiten en kreeg assistentie van omliggende korpsen. Om 07:00 uur kon het nablussen beginnen.

Auto met Belgisch kenteken

Tomassen zegt dat op het terrein van de slachterij autosleutels zijn gevonden die passen op een auto met Belgisch kenteken die in de buurt van de slachterij stond. De politie, die onderzoek doet naar de oorzaak van de brand en rekening houdt met brandstichting, bevestigt dit, maar kan er verder nog geen mededelingen over doen. Mogelijk dat het technisch onderzoek in de loop van de dag nieuws oplevert.

Vaker doelwit van demonstraties

De eendenslachterij is al vaker doelwit van demonstraties geweest en is ook wel eerder bedreigd, aldus directeur Tomassen. Bij andere pluimveeslachterijen zijn in het verleden brandstichtingen geweest. Zo zijn in Nunspeet, Putten, Breukelen en Ermelo vrachtwagens van kippenslachterijen in brand gestoken. Sommige van die branden zijn opgeëist door dierenactivisten.

Geen gevolgen voor de bedrijfsvoering

De vrachtwagenbrand bij Duck-To heeft geen gevolgen voor de bedrijfsvoering, want de slachterij ligt sinds enkele weken stil, nadat door de coronacrisis de vraag naar eendenvlees volledig is stilgevallen. Tomassen hoopt in september weer te kunnen slachten.

LTO: grens overschreden

Met deze brandstichting wordt opnieuw een grens overschreden, zo reageert LTO Nederland op het vermoeden van Tomassen Duck-To dat de brand een daad van dierenextremisme is. “Het voortdurend in een negatief daglicht stellen van de veehouderijsector leidt er toe dat sommige mensen denken dat alles geoorloofd is en dat het plegen van dit soort misdrijven te legitimeren valt. Dat kunnen en mogen we in Nederland niet tolereren.”

LTO Nederland waarschuwt al langere tijd voor het gevaar van dierenextremisme voor mens, dier en maatschappij. De organisatie heeft er bij de overheid voor gepleit dat het monitoren, screenen en onderzoeken van extremistische groeperingen prioriteit krijgt. En dat er hard tegen illegale acties wordt opgetreden. Daders van dit soort acties moeten worden opgespoord en berecht, aldus LTO Nederland.

NVP bezorgd over bedreigingen en demoniseren

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) maakt zich grote zorgen over bedreigingen en demoniseren van de veehouderij. Volgens de NVP staat de brandstichting bij de eendenslachterij niet op zichzelf. “Door jaren van ongefundeerde uitlatingen en framing over de landbouw vanuit NGO’s, politiek, overheid en media is een klimaat ontstaan waarbij extremisten stallen bezetten, mensen intimideren, inbreken en nu ook branden stichten. De sector is bezorgd over deze ontwikkelingen.”

De NVP schrijft dit in een persbericht dat wordt gesteund door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders, Federatie Vleesvee Stamboeken en vele andere partijen die niet met naam genoemd worden.

Oproep aan de overheid

De pluimveehoudersvakbond doet ook een oproep aan de overheid: “Het wordt tijd dat de overheid niet langer wegkijkt bij bedreigingen van veehouders en mensen werkzaam in de dierlijke voedselketens en actie onderneemt. Ook tegen smaad, laster en het creëren van een gevaarlijk klimaat, allereerst door kritisch te kijken naar haar eigen opstelling en uitlatingen.”

Bijleveld
Hans Bijleveld RedacteurBeheer