Directeur Royal de Boer: ‘We gaan als full-liner de markt in’

20-01-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Henri Geerts, commercieel directeur van Royal de Boer Stalinrichtingen. Foto: Hans Banus
Henri Geerts, commercieel directeur van Royal de Boer Stalinrichtingen. Foto: Hans Banus

GEA nam afscheid van stalinrichter Royal de Boer. Die veranderde de afgelopen elf jaar van een vooruitstrevende specialist in een generalist. Onder de nieuwe eigenaar Mutares gaat Royal de Boer zich weer focussen op internationale stallenbouw en -inrichting voor de melkveehouderij.

Royal de Boer Stalinrichtingen is met ingang van 2021 weer een zelfstandig bedrijf onder Mutares, nadat het elf jaar onderdeel was van GEA Farm Technologies. “De verzelfstandiging maakt het voor de onderneming makkelijker om snel te schakelen bij veranderingen in de markt. Voor de veehouder blijven we dé gesprekspartner op het gebied van stalinrichting en -oplossingen”, stelt commercieel directeur Henri Geerts.

Wat is de aanleiding voor de verzelfstandiging?

“GEA Farm Technologies wil zich concentreren op conventioneel en automatisch melken, automatisch voeren en managementtools. Stalinrichting heeft een eigen dynamiek, die kwam bij GEA niet tot haar recht. In de stalinrichting moet je flexibel zijn, snel kunnen inspelen op marktvragen en -veranderingen.”

Wat is Mutares, de nieuwe eigenaar, voor bedrijf?

“Mutares is een commerciële investeerder, die gespecialiseerd is in het verwerven van mkb-bedrijven die afgesplitst worden van multinationals. Het bedrijf heeft een langetermijnvisie om de overgenomen bedrijven weer uit te bouwen tot zelfstandige, winstgevende ondernemingen. Mutares heeft ons en de markt geanalyseerd en we passen bij de wens van dit bedrijf zich verder te ontwikkelen in de agrarische sector.”

Is het afscheid van GEA een vloek of een zegen?

“Ik zou zeggen beide. Een groot concern biedt veel steun, door inhouse specialisten op allerlei gebied. In de sales kent een multinational met een wereldwijde verspreiding ook een groot vliegwiel, dat ook veel oplevert als het draait . Aan de andere kant kan het langer duren voor het wiel gaat draaien. Door de verzelfstandiging heeft Royal de Boer de kans om het wiel sneller op gang te brengen door meer focus, flexibiliteit en door dichter bij de markt te zijn.”

Bij de overname in 2009 was de omzet van de Wilaard groep (De Boer en Brouwers) circa € 40 miljoen. Nu is dat zo’n € 30 miljoen. Wat is er misgegaan?

“Eigenlijk niets, Royal de Boer is onder GEA van een vooruitstrevende specialist meer een generalist geworden. We brachten een portfolio dat mee verkocht werd met de melkwinning-projecten. Nu we weer zelfstandig zijn, gaat de onderneming zich iets anders profileren en als full-liner de markt in met kennis van de internationale melkveehouderij, stallenbouw en stalinrichting.”

De markt is een stuk kleiner geworden?

“Vanuit Nederlands perspectief heb je gelijk wat betreft het aantal bedrijven en de huidige impasse rondom stikstof. Het aantal koeien is overigens nog hetzelfde. Internationaal is het beeld toch duidelijk anders.”

Hoe ontwikkelt de markt zich de komende vijf jaar?

“We verwachten een duidelijke groei, met name in Oost-Europa. In West-Europa zien we juist een ontwikkeling naar grotere bedrijven met de focus op beheersbare bedrijfsprocessen.”

Wat is uw doelstelling voor over vijf jaar?

“Het doel is om vanuit eigen kracht autonoom te groeien in zowel de thuismarkt als de internationale kernmarkten. We willen de band met de dealers verder optimaliseren en producten ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van de veehouder.”

Hoe gaat De Boer zich onderscheiden?

“Wij bieden de klant oplossingen die voortkomen uit een samenhangend breed portfolio, bestaande uit stalinrichting, mestverwerking, koe-routing en ventilatie. Ondersteund door gespecialiseerde medewerkers, die gesprekspartner zijn voor de klant en die intensief met de dealer samenwerken.”

Gaat u verbreding zoeken in bijvoorbeeld varkensstalinrichting of pluimvee?

“We bekijken alle opties. Het is niet uitgesloten dat we voor andere specialisten producten gaan produceren.”

Hogenkamp
Wijnand Hogenkamp Redacteur
Meer over


Beheer