Doorgaan naar artikel

Directeur ZuivelNL wacht finish kamikazerit niet af

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Het vertrek van Janine Luten als directeur van ZuivelNL is niet echt verrassend. De organisatie vroeg het ondoenlijke: veel meer werk met minder geld. Door de geslotenheid kon ZuivelNL het belang van haar werk ook niet helder maken.

De dragende partijen van ZuivelNL hebben hun branche-organisatie op kamikaze-rit gestuurd. Het vertrek van directeur Janine Luten is daar alleen maar een bevestiging van.

Meer taken, niet meer budget

Probleem is dat de club de laatste jaren is opgezadeld met steeds meer taken, terwijl het budget niet meegroeide. Sterker nog, voor 2020 is het budget meer dan gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor. Dat deze situatie zich zou voordoen, was bij alle betrokkenen bekend en te voorzien. Toch trok niemand de conclusie om dan maar even gas terug te nemen.

Wel moest overal minder geld voor worden uitgetrokken – voor diergezondheidszaken, voor allerlei projecten en een database Kringloopwijzer en dergelijke. Toch moest ZuivelNL zich naar buiten toe groter maken. Niemand hoeft lang na te denken om te beseffen dat het een niet met het ander samen kon gaan.

Vuurlinie

Daarbij komt ZuivelNL ook nog eens meer in de vuurlinie te staan. De hele Duurzame Zuivelketen, een project dat bij vorig ‘probleemeigenaar’ NZO zoveel discussie gaf dat de club er bijna door werd opgeblazen, ligt sinds medio vorig jaar bij ZuivelNL, en geeft sindsdien daar veel stof tot discussie. En dan KoeMonitor, dat daar ook alles mee te maken heeft. Bij ZuivelNL ligt het op het bordje.

Janine Luten verlaat ZuivelNL en vertrekt naar GroentenFruit Huis. - Foto: ZuivelNL
Janine Luten verlaat ZuivelNL en vertrekt naar GroentenFruit Huis. - Foto: ZuivelNL

De verdediging is dat het onontkoombaar is, dat het zo gaat. Iemand moet knopen doorhakken over zaken die de toekomst van de melkveehouderij en zuivel aangaan – ZuivelNL, onder leiding van een goede directeur. Het betreft dan zaken als verduurzaming, borgen van het sector-imago en het veiligstellen van de export. Het zijn de kroonjuwelen van de zuivel.

Niet-transparant

Probleem is dat het bij ZuivelNL niet alleen ontbreekt aan financiën, maar dat er ook op niet-transparante wijze over wordt besloten. Daardoor ontneemt de organisatie zichzelf de kans om draagvlak te creëren bij de boerenachterban. Ook is voor veel melkveehouders de reikwijdte van allerlei besluiten niet helder. De kennis blijft bij bestuurders en themagroepen. Zoiets vervreemdt.

Hoe nu verder?

Telkens blijkt hoe moeilijk het is om onder melkveehouders de neuzen in dezelfde richting te krijgen. De gebeurtenissen van de laatste maanden maken het duidelijk genoeg, maar zonder iets van overeenstemming, draagvlak en richting lijkt het ondoenlijk om ZuivelNL verder te brengen. De organisatie beraadt zich niet voor niets over de vraag hoe nu verder.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin