Foto: Jumbo
De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Farmers Defence Force (FDF) zijn verontwaardigd over ingevroren varkenshaasjes die bij de Jumbo in Sittard in de schappen liggen. Het vlees is afkomstig uit Slowakije, waar de Afrikaanse varkenspest (AVP) heerst, en heeft geen Beter Leven-keurmerk.
Het vlees komt van varkens uit Slowakije, die in Hongarije zijn geslacht. Het varkensvlees is geleverd door Meat Friends B.V., onderdeel van de Van Loon Group. FDF vraagt Jumbo en Meat Friends B.V. in een brief nadrukkelijk om de import uit landen waar AVP heerst te staken.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat er geen regels worden gesteld aan de verkoop van dit vlees, simpelweg omdat het vlees uit de EU afkomstig is, waardoor er geen sprake is van import. Mensen worden volgens de NVWA niet ziek van het virus. “Maar het virus kan wel worden verspreid als varkens en wilde zwijnen besmette etensresten vinden. Varkenshouders moeten opletten dat bezoekers geen etenswaren meenemen naar het bedrijf.”
POV: ster garandeert veiligheid product
De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) betreurt vooral het feit dat het varkensvlees geen Beter Leven-keurmerk heeft. “In Nederland streven we ernaar dat al het varkensvlees in de winkelschappen het Beter Leven-keurmerk heeft. Varkensbedrijven die leveren voor de Nederlandse markt, moeten minimaal één ster hebben. Zij garanderen daarmee een gezond en veilig product, afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad. Dan kan het niet zo zijn dat buitenlands vlees wordt binnengehaald, met een lagere standaard dan waaraan onze boeren moeten voldoen.”
Volgens de Stichting Beter Leven Keurmerk zijn er goede afspraken gemaakt met de supermarkten. “De organisaties hebben zelf aangegeven minimaal vlees met een ster te willen verkopen. Maar als er een gebrek is aan bepaalde delen, zoals waarschijnlijk in dit geval varkenshaas, dan worden er uitzonderingen gemaakt.”
COV: we begrijpen de vragen
Het Beter Leven Keurmerk is een heel groot succes, zegt COV-woordvoerder Dé van de Riet. “Juist vanwege de extra garanties die worden aangeboden. De supermarkten kunnen hun belofte om zoveel mogelijk vlees met dit keurmerk te verkopen in de regel uitstekend waarmaken. Daarnaast blijft er ruimte voor een andere afzet. We begrijpen de vragen, maar we zijn vooral ook trots dat producenten, leveranciers en supermarkten zoveel waarde aan het keurmerk hechten.”
Ook wat betreft de verkoop van vlees uit AVP-regio’s doen supermarkten in zijn ogen ook niet zo veel verkeerd. “Er gelden voor levende dieren geen vervoersverboden en die betreffen ook niet de handel in vleesproducten op de interne EU markt. De regelgeving wordt gevolgd. Bovendien gaan we ervan uit dat transporteurs er alles aan doen om verspreiding van AVP te helpen voorkomen en alle benodigde hygiënische maatregelen nemen.”
Waakzaamheid essentieel
Desondanks is waakzaamheid essentieel. “De risico’s kunnen zoveel mogelijk worden beperkt, maar er zijn helaas geen volledige garanties. Mocht er een besmetting van dieren plaatsvinden, dan zijn de gevolgen niet te overzien.” Het is volgens hem belangrijk om die bewustwording verder te vergroten. “Vooral ook richting de zomervakantie als velen op vakantie gaan, ook naar landen waar APV heerst. Niet voor niets hebben COV-leden in het verleden parkeerplaatsen in het zuiden en oosten van het land geadopteerd om schoon te houden. Ook het plaatsen van extra waarschuwingsborden en andere campagnes kan bijdragen aan meer bewustwording.”