Dit jaar eerste HyCare-gecertificeerde biggen

MS Schippers werkt aan een HyCare-certificaat voor biggen. Dit tilt juist goede biggen naar een hoger niveau.

De HyCare-biggen zijn volgens Chris van den Borne van MS Schippers tijdens de opfok minder blootgesteld aan ziektekiemen en groeien daarom beter. De lagere ziektedruk blijkt uit proeven waarbij bloed- en mestonderzoek is gedaan.

Deelname aan het certificeringsprogramma draagt volgens Van den Borne bij aan het verbeteren van de diergezondheid op gangbare varkensbedrijven. Daar profiteert de vleesvarkenshouder ook van. Vermeerderaars met vaste afnemers komen volgens Van den Borne het eerste in beeld voor dit biggencertificaat. Er is overleg met de varkenshandel over de invoering. Bij Schippers stelt men zich ten doel nog dit jaar de eerste biggen met het HyCare-label te certificeren.

Geen garantie voor goede big

Volgens MS Schippers gaat de gemiddelde bigkwaliteit omhoog met HyCare. Van den Borne erkent dat juist de betere biggen nóg beter worden als deze opgroeien in een stal met een lagere ziektedruk. Op zo’n bedrijf is aan de meeste andere voorwaarden voor een goed big reeds voldaan, is de uitleg. Daarbij valt te denken aan voorwaarden als biestopname van de biggen en een voldoende voeropname voor spenen, zodat de speendip beperkt blijft. Een HyCare-certificaat is dus niet per definitie een garantie voor een goed big, net zomin als dat bijvoorbeeld geldt voor een vaccinatie.

65.000 HyCare-biggenplaatsen

MS Schippers biedt sinds afgelopen zomer HyCare-abonnementen aan voor zeugenbedrijven. Aan dit concept doen zo’n vijftien bedrijven mee met samen 65.000 biggenplaatsen. De abonnementen bestaan ongeveer een jaar. Tegen een vast bedrag per maand zorgt MS Schippers dat de hygiëne op het deelnemende varkensbedrijf continu boven een afgesproken minimumwaarde zit. De minimale looptijd van een abonnement is een jaar.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.