Dit zijn de winnaars van de FoodValley Champions-prijs

13-10-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Logo: FoodValley
Logo: FoodValley

In Ovo is de winnaar van de FoodValley Champions-prijs in de categorie circulaire agrifood. In de categorie eiwittransitie is De Nieuwe Melkboer de winnaar.

Dat werd dinsdag 13 oktober bekendgemaakt tijdens de FoodValley Summit. Het Leidse bedrijf In Ovo heeft een techniek ontwikkeld waarmee het geslacht van kippenembryo’s te bepalen is. Volgens de jury draagt het bedrijf bij aan een belangrijk maatschappelijke probleem en voorkomt het onnodig lijden van dieren.

Melkveehouders produceren sojadrink

De Nieuwe Melkboer is het bedrijf van de broers Tom en Bart Grobben en produceert sojadrink van zelf geteelde sojabonen. Daarnaast hebben ze een melkveebedrijf. De jury prijst het bedrijf om de aanpak in zowel de eiwittransitie als de lokale productie en verkoop. De jury hoopt dat het idee van De Nieuwe Melkboer verder op te schalen is.

De winnaars winnen onder andere een FoodValley NL-lidmaatschap.

Andere genomineerden in de categorie eiwittransitie waren Fumi Ingredients en Schouten Europe. Fumi Ingredients ontwikkelt eiwitten uit micro-organismen. Schouten Europe is producent van plantaardige vleesvervangers.

Insectenkweek voor legkippen

In de categorie circulaire agrifood waren de andere twee genomineerden Protix en VanderSat. Protix kweekt insecten en voedt met deze insecten onder andere kippen in het OERei-concept. VanderSat ontwikkelt toepassingen om het gebruik van water en pesticiden te verminderen met behulp van satellietwaarnemingen.

Foodvalley Champions is de opvolger van de Foodvalley Award. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. De winnaar in de derde categorie, voeding & gezondheid, wordt later bekendgemaakt.

Kloosterman
Meer over


Beheer