Doorgaan naar artikel

DOC Kaas en DMK houden voorschot december stabiel

Foto: Michel Velderman

Foto: Michel Velderman

DOC Kaas handhaaft de (voorschot)melkprijs voor december op € 32,15 per 100 kilo.

Met deze laatste maandprijs staat de gemiddelde (voorschot)melkprijs ook op € 32,15 per 100 kilo. Dit is de basisprijs bij 1,1 miljoen kilo. De maximale melkprijs is € 3,50 per 100 kilo hoger.

Om een vergelijking met vorig jaar te kunnen maken, moet de melkprijs over dit jaar terug berekend worden naar de gehaltes van toen (en de jaren daarvoor). Bij toepassing van de oude gehaltes bedraagt de basisprijs van DOC Kaas over dit jaar € 31,69 per 100 kilo. Dat is 40 cent minder dan de gemiddelde voorschotprijs van € 32,09, die over 2019 werd betaald.

Vergeleken met FrieslandCampina betaalde DOC Kaas dit jaar een € 2,50 lagere basisprijs uit. De melkprijs die DOC en DMK uitbetaalden was wel stabieler dan bij FrieslandCampina.

‘Marktomstandigheden zuivel verslechteren’

Moederbedrijf DMK geeft aan dat de marktomstandigheden in de zuivel wel verslechteren, maar dat het desondanks toch nog lukte om de melkprijs voor december stabiel te houden. In Duitsland betaalt DMK over december € 32,00 per 100 kilo uit. Dat is inclusief € 1,80 aan toeslagen.

DMK noemt met name de boter- en mozzarella-markten problematisch, net als de foodservice. De markt voor Goudse en andere ‘gele’ kazen is daarentegen stabiel, net als de melkpoedermarkt. Op de botermarkt loopt de afzet met name moeizaam bij blokboter.

Bekijk meer marktprijzen zuivel

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin