Dollar levert in tijdens tellen van stemmen

De koers van de Amerikaanse dollar is gedurende de Amerikaanse verkiezingen en de telling van de stemmen flink gedaald.

Op 2 november noteerde de ECB $ 1,1652 per euro, op donderdag 5 november noteerde de ECB $1,1855 per euro. Dat was dicht bij een beslissend moment in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het wachten was nog op de uitslagen in enkele staten die uit gaan maken wie de komende vier jaar president van de VS is: Donald Trump of Joe Biden. Vervolgens is het nog afwachten in hoeveel staten er juridische procedures komen over de uitslag.

Lees verder onder de grafiek.

Steunpakket

Een andere factor voor de financiële markten is hoe de stemmenverhouding in de Senaat er uit gaat zien. Daar tekent zich in ieder geval een Republikeinse meerderheid af die de economische politiek van een Democratische president, Biden, flink tegengas kan geven. Dat heeft bijvoorbeeld direct gevolgen voor het economisch steunprogramma voor de door corona haperende economie. De democraten willen immers een veel groter bedrag uitgeven om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Mocht Trump van het toneel verdwijnen dan wordt de speelruimte voor de voorzitter van de Federal Reserve in ieder geval weer wat groter. Jerome Powell stond nu regelmatig onder grote druk via tweets van Trump die heel anders tegen het beleid van de Federal Reserve aankeek dan de bestuurders van de centrale bank zelf.

Beurzen hoger

Vooralsnog lijken beleggers goed te spreken over de uitkomst, waarbij Biden de meeste kans op de zege heeft. Donderdag stegen de Amerikaanse beurskoersen flink in navolging van de Europese beurzen eerder op de dag. Het kan overigens nog dagen en zelfs weken duren voor er zekerheid is over de uitslag. Trump heeft al enkele aanklachten ingediend in staten waar hij de uitslag wil aanvechten. In 2000 gebeurde dat ook, toen door de Democratische kandidaat Al Gore. Het duurde tot ver in december voor de uitslag definitief werd en George Bush alsnog president werd.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.