De koers van de Amerikaanse dollar is sinds eind 2019 verder gestegen ten opzichte van de euro.
De koers van de Amerikaanse dollar is sinds eind 2019 verder gestegen ten opzichte van de euro. Op 30 december noteerde de ECB een wisselkoers van net iets boven $ 1,12 per euro, inmiddels ligt de wisselkoers rond $ 1,08.
De dollar is sinds begin 2018, het laatste dieptepunt ten opzichte van de euro, circa 14% gestegen. Dat maakt importen van producten die in dollars worden afgerekend duurder, export vanuit eurolanden is makkelijker en levert in euro’s gerekend meer op.
De vraag is hoe lang deze ontwikkeling aanhoudt. Er zijn tal van onzekere factoren die een rol spelen. Het effect van het coronavirus op de wereldeconomie is nog lastig in te schatten. Langzamerhand gaan ook de Amerikaanse verkiezingen die in november worden gehouden een rol spelen.
ABN Amro heeft onlangs de prognoses voor de kortere termijn aangepast, maar gaat voor eind 2020 nog steeds uit van een wisselkoers van $ 1,16. De analisten gaan er vanuit dat de euro in de tweede helft van dit jaar weer aan gaat trekken.
Dat baseren ze onder meer op vooruitzichten dat de economie in de eurozone stabiliseert. Er is minder vraag naar de dollar als vluchtvaluta in onzekere tijden en onzekerheid over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen werkt negatief door op de dollarkoers.
Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt