Doorgaan naar artikel

Donderwolken boven broedeiermarkt

Broedeieren worden verzameld op een vleeskuikenouderdierenbedrijf. - Foto: Ronald Hissink

Broedeieren worden verzameld op een vleeskuikenouderdierenbedrijf. - Foto: Ronald Hissink

De vleeskuikenmarkt zit in zwaar weer. De afzet naar de horeca en foodservice is grotendeels weggevallen door de coronamaatregelen in verschillende Europese landen. Door het wegvallen van de vraag staan de kuikenprijzen onder druk.

In het kielzog wordt ook de broedeimarkt meegezogen in de malaise. Om de markt in evenwicht te brengen worden minder kuikens opgelegd. Broederijen merken dat de inleg nu 10 tot 15% lager is dan andere jaren.

Richtprijs broedeieren daalt sterk

De prijsdruk door corona is ook terug te zien in de richtprijs voor broedeieren van LTO/NOP en NVP. Waar de notering vorige jaar richting de zomer opbouwt, is dit jaar een sterke prijsdaling te zien in het voorjaar. Vooral tussen week 15 en 17. Dan daalt de richtprijs van € 19,26 naar € 18,72 per 100 eieren. Na een gestaagd doorzettende prijsdaling in de zomer, versnelde de prijsdaling de afgelopen weken opnieuw. De NOP/NVP-notering staat daardoor nu op € 18,19 per 100 eieren.

Export valt weg

Nederlandse broedeieren gaan de hele wereld over. En de extra druk op de inlandse markt werd ontlast door meer eieren over de grens af te zetten. Maar de cocktail van corona en een dierziekte blijkt dodelijk voor markten. Waar wegvallende export door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest en personeelsuitval in slachterijen in Duitsland de varkensmarkt totaal ontregelen, lijkt dat scenario ook de broedeimarkt in Nederland boven het hoofd te hangen.

Rusland weert Nederlandse broedeieren

Meerdere Aziatische landen hebben hun grenzen gesloten voor broedeieren uit Nederland. Ook Nederlands grootste afnemer, Rusland, weert nu onze broedeieren. Aanvankelijk sloten de Russen hun grenzen vorige week voor eieren uit Gelderland. Dat is dinsdag 3 november uitgebreid tot heel Nederland. Een zware strop voor de sector.

Lees ook: Export broedeieren stort in om vogelgriep

Alarmbellen

Bij brancheorganisatie COBK (Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens) rinkelen de alarmbellen in ieder geval. De schade van het wegvallen van belangrijke exportmarkten, kan veel groter uitpakken dan de invloed die corona tot nu toe op de broedeiprijs had. Het bedrijfsleven en het ministerie van .andbouw voeren daarom op hoog niveau overleg met Rusland om exportmogelijkheden te behouden.

Flinke verliezen

Broedeieren kun je niet bewaren. Het alternatief is ze af te zetten in de eierverwerkende industrie. Die markt kampt echter ook met ruime voorraden en lage prijzen. De afwaardering is daardoor groot, en broedeieren zullen dan met flinke verliezen verkocht worden.

Remedie

Terugschroeven van het aanbod zal ook op de broedeimarkt de enige remedie zijn om het wegvallen van de vraag op te vangen. Op dit moment zijn bij LTO/NOP nog geen gevallen bekend waarbij koppels moederdieren vervroegd voor de slacht worden aangeboden, maar de belangenbehartiger verwacht dat het slechts een kwestie van dagen is tot dat wel gebeurt, als de exportmogelijkheden daadwerkelijk zo drastisch beperkt worden.

Prognose: prijsdaling.

Beheer
WP Admin