Skip to content

Donkere wolken boven zuivelmarkt

Updated on:
Zuivel
Commentaar
Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

Ook de zuivel hangt nu een donkere coronawolk boven het hoofd. De prijzen kelderen en horrorverhalen doen de ronde over boeren die hun melk weg laten lopen. Dat gebeurt al in Amerika, het land van uitersten waar alles altijd in het extreme gaat.

In Europa gaan steeds meer stemmen op om de melkproductie te verminderen. De Duitse melkveehoudersbond BDM pleit al een tijdje voor een Europa-breed gecoördineerde productievermindering. In Duitsland stopten sommige boeren zelfs al met melk leveren, al was dat ook uit protest tegen het mestbeleid. De Duitse verwerkers dringen ook aan op reductie van de melkstroom.

Fransen: 18% minder melk produceren

Een Franse boerenbond roept eveneens op tot een forse productievermindering met 18%. Productievermindering is een enorm lastig punt. Wie gaat het afdwingen en hoe? Melkveehouders hebben veel vaste kosten en weinig speelruimte. Wie gaat vrijwillig minder produceren als dat niet met zekerheid leidt tot een betere prijs? Uiteindelijk is ieder ook elkaars concurrent.

Productievermindering is een enorm lastig punt. Wie gaat het afdwingen en hoe?

In Nederland nog niet aan de orde

Gelukkig is het in Nederland nog niet zo ver. De zuivelverwerkers hebben via de NZO de boodschap naar buiten gebracht dat productievermindering (nog) niet aan de orde is. Bovendien ondersteunen de verwerkers elkaar waar mogelijk en nodig om de verwerking op gang te houden. Heel goed. Garanties geeft het niet, maar hier is in ieder geval een duidelijke intentie om elkaar samen door de coronacrisis te loodsen. Het is de enige manier.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin