Doorberekenen hogere prijzen lonend voor BASF

27-07 | |
BASF-medewerkster Ines Nirk controleert in hoeverre een oranje caroteen-toevoeging zich gelijkmatig verspreid door een drankje.  - Foto: BASF
BASF-medewerkster Ines Nirk controleert in hoeverre een oranje caroteen-toevoeging zich gelijkmatig verspreid door een drankje. - Foto: BASF

Agroconcern BASF heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een hogere omzet en winst geboekt dan in de periode april tot en met juni 2021.

Het concern kreeg dit voor elkaar door forse prijsverhogingen door te voeren in bijna alle segmenten. In volume verkocht BASF 4,4% minder aan producten dan in het tweede kwartaal van 2021, terwijl de omzet in geld met 16,3% steeg naar € 23,0 miljard.

BASF boekte in het tweede kwartaal van 2022 een ebitda (winst vóór rente, belasting en afschrijving) van € 3,4 miljard. Dat is 6,2% meer dan in het tweede kwartaal van 2021. Martin Brudermüller, voorzitter van de raad van bestuur van BASF, is tevreden over de laatste kwartaalcijfers. “Ondanks de aanhoudend hoge grondstof- en energieprijzen hebben we in het tweede kwartaal opnieuw hoge winsten behaald.”

Afkoeling wereldeconomie

BASF bestaat uit zes divisies. Bij Agricultural Solutions en bij Nutrition & Care stegen de resultaten aanzienlijk in het tweede kwartaal. Bij de divisie Industrial Solutions zag BASF een lichte stijging. De divisies Chemie en Materialen scoorden echter veel lager, evenals Surface Technologies. Bij de divisies met lagere resultaten kon BASF de gestegen kosten onvoldoende doorbereken.

BASF verwacht voor heel 2022 een omzet die ligt tussen € 86 miljard en € 89 miljard. De brutowinst (ebit) komt uit op € 6,8 miljard tot € 7,2 miljard. In 2021 draaide BASF een omzet van € 78,6 miljard en een ebit van € 7,8 miljard.

BASF verwacht voor de tweede helft van 2022 een geleidelijke afkoeling van de wereldeconomie, vooral in Europa. Maar dan moeten er geen strenge beperkingen komen door nieuwe lockdowns in China en ook moeten de aardgastekorten in Europa niet leiden tot het stoppen van de productie in Europa. Als een gastekort leidt tot een gedwongen productiedaling, dan kan BASF een deel verplaatsen naar locaties buiten Europa. Ook een eventueel terugkeren van de coronacrisis is een onzekerheid voor BASF.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer