Doorgaan naar artikel

Doorbraak in coronavaccin veroorzaakt stijging energieprijzen

Het is nog onduidelijk welk effect de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de prijs van olie heeft. - Foto: Zuma Press

Het is nog onduidelijk welk effect de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de prijs van olie heeft. - Foto: Zuma Press

De prijs voor een kuub aardgas is nog steeds historisch laag.

Afgelopen week kwam de ingezette daling na de warmste 2 november ooit tot een halt en vond weer voorzichtig richting naar boven. Extreme kou wordt de komende week niet voorspeld, al is er verderop in het noorden van Europa sprake van opkomende kou richting het einde van volgende week. Volgens de cijfers is er in de gasopslagen voldoende voorraad en zijn er de komende dagen meerdere LNG-schepen onderweg naar Europa om de voorraad nog verder aan te vullen, dit zou kunnen betekenen dat de gasmarkt voorlopig in een rustig vaarwater is gekomen.

Elektracontracten lange termijn

De elektracontracten voor de lange termijn kennen behoorlijke neerwaartse druk, maar hier is afgelopen week een kentering in gekomen. Handelaren gaan ervan uit dat de invloed van corona al verwerkt is in de prijs.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Het is nog onduidelijk welk effect de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de prijs van olie heeft. De olieprijzen stegen eerder deze week op de verkiezingsdag, ondersteund door een opleving van de financiële markten en een zwakkere Amerikaanse dollar. Maandagmiddag 9 november schoten de olieprijzen omhoog door de bekendmaking van een doorbraak in een coronavaccin.

Productiebeperkingen door OPEC

Dat de continue berichtgeving over productiebeperkingen door de OPEC een prijsondersteunend of zelf prijsverhogend effect heeft, is wel een gegeven. Ook het effect van de nieuwe lockdownmaatregelen in diverse Europese landen dragen bij aan een onzekere richting voor de oliekoers. Na de verkiezingskriebels richt de oliemarkt zijn aandacht nu weer op de fundamenten, op zoek naar aanwijzingen over de vraag. En naar hints van OPEC+ of de groep landen hun productiedeal kan aanpassen om nog eens 2 miljoen vaten minder op de kwetsbare oliemarkt te brengen in januari.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Analist energiebureau Nife

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin