Doorgaan naar artikel

Doorgeschoten met code rood

IJzel en bevroren sneeuw op het wegdek. Het KNMI had  code rood afgegeven voor ijzel afgelopen maandag. Foto: ANP

IJzel en bevroren sneeuw op het wegdek. Het KNMI had code rood afgegeven voor ijzel afgelopen maandag. Foto: ANP

Je zou erom kunnen lachen als het niet zo droevig was: vrachtwagens geladen met slachtkuikens komen terug omdat het code rood is.

Ze waren zondagavond een heel eind op weg naar de slachterij in Wehl (Gld), toen bleek dat de volgende dag geen NVWA-inspecteur aanwezig zou zijn vanwege de waarschuwing voor gladde wegen. En dus moesten ze terug naar Drenthe, en moesten de kuikens weer de stal in. Kuikenhouder Berkepies doet bij Food&Agribusiness zijn onthutsende verhaal.

Alleen de NVWA niet

Vangploeg, vrachtwagenchauffeur, slachterijpersoneel, iedereen kon ondanks het winterweer zijn werk doen. Alleen de NVWA niet. Het is niet uit te leggen, vindt de pluimveehouder in kwestie, en gelijk heeft hij. De keuringsdienst staat al in niet zo’n goed blaadje bij veel mensen in de vleeswereld. Bij alle geklaag kun je soms denken: logisch, het is ook een ondankbare rol die de keurmeester heeft. Maar dit is echt een misser.

Code rood is een waarschuwing, maar mag nooit een reden zijn om alles uit handen te laten vallen

De betekenis van code rood, zoals die afgegeven wordt door het KNMI, is: kans op extreem weer met grote impact op de samenleving. Het is de hoogst mogelijke alarmfase in verband met weer en verkeer. De code wordt hoogst zelden afgegeven, alleen bij kans op ‘maatschappelijke ontwrichting’. Nu zien we dat de angst voor maatschappelijke ontwrichting zelf juist ontwrichtend werkt. Typisch voorbeeld van doorgeschoten voorzorg. Code rood is een waarschuwing, maar mag nooit een reden zijn om alles uit handen te laten vallen en cruciale activiteiten onmogelijk te maken. Dan is het middel erger dan de kwaal.

Lees ook: Kamervragen over afzegging NVWA om code rood

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin