Doorstart failliete pluimveeverwerker GPS onwaarschijnlijk

01-12-2020 | Laatste update op 08-02 | |
De koeltunnel bij GPS. Het bedrijf werd 19 november failliet verklaard, een doorstart lijkt ver weg. - Foto: Koos Groenewold
De koeltunnel bij GPS. Het bedrijf werd 19 november failliet verklaard, een doorstart lijkt ver weg. - Foto: Koos Groenewold

Een doorstart van de failliet verklaarde vleeskuikenslachterij GPS lijkt uitgesloten.

Volgens de Harderwijkse curator Frans van Oss zijn er de afgelopen dagen enkele onderhandelingen geweest met grote voedingsbedrijven voor een gehele of gedeeltelijke overname, maar is een positief resultaat uitgebleven. “Potentiële kopers zijn afwachtend en geven aan veel tijd nodig te hebben voor een beslissing”, zegt Van Oss bij het Financieele Dagblad. Het faillissement veroorzaakt schade in de hele keten, volgens de curator.

€ 50 miljoen schuld

GPS laat een schuld achter van naar schatting € 50 miljoen. ABN Amro en de Belastingdienst zijn de belangrijkste schuldeisers, maar ook enkele tientallen bedrijven hebben samen z’n € 9 miljoen tegoed van de pluimveeverwerker. Van de driehonderd werknemers was circa de helft in vaste dienst. De andere 150 waren uitzendkrachten en flexwerkers, voornamelijk Poolse en Roemeense arbeidsmigranten. Van Oss sluit niet uit dat door het faillissement ook andere bedrijven getroffen zullen worden en mogelijk mensen moeten ontslaan. “De impact van het faillissement is groot. Dit faillissement veroorzaakt schade in de gehele keten, van vervoerders tot koelhuizen en van uitzendbureaus tot andere leveranciers.”

Onderuit door corona en concurrentie

GPS was een van de grootste pluimveeslachterijen van Nederland. Het bedrijf werd op 19 november failliet verklaard. De coronacrisis speelde een belangrijke rol in de ondergang van het bedrijf, omdat GPS vooral geslachte kippen leverde aan de horeca en cateringbedrijven in binnen- en buitenland. Ook kampte het bedrijf met grote concurrentie van Nederlandse en internationale branchegenoten. In 2018 was GPS nog winstgevend en boekte de slachter een omzet van € 205 miljoen.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.