Douane: enkele transporten teruggestuurd naar VK

14-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Nederlandse douane heeft enkele veterinaire zendingen uit het Verenigd Koninkrijk (VK) teruggestuurd bij de ferryterminals.

Het gaat daarbij om transporten van versproducten zoals vlees. Transport van levend vee uit het VK naar Nederland ligt momenteel stil. Dat laat een woordvoerder van de douane desgevraagd weten.

Douane blokkeert veterinaire zendingen

Begin deze week maakte de douane bekend dat zij alle veterinaire zendingen uit het VK op de ferryterminals blokkeren. Alleen wanneer de vervoerder voor de betreffende zending een D-conformverklaring en een bewijs dat een keurafspraak op een inspectiecentrum (IC) gemaakt is, kan overleggen, geeft de douane de goederen vrij voor vervoer. “Enkele tientallen vrachtwagens hadden de papieren bij aankomst in Nederland niet in orde. De meesten van hen hebben binnen afzienbare tijd (24 uur) de papieren alsnog rondgekregen, en mochten het land in. Een handvol transporten is teruggestuurd naar het VK”, aldus de woordvoerder. Na brexit moeten goederen uit het VK een veterinaire inspectie ondergaan op een daartoe aangewezen inspectiecentrum (IC). Dat leidt in sommige gevallen tot problemen in de papieren administratie van exporteurs.

Minder transport

Verder is het tamelijk rustig bij de ferryterminals. Het volume ligt op 40% van wat er normaliter getransporteerd wordt. “Naar verwachting is dat volgende week zo’n 80%. Het is moeilijk om te zeggen of er oponthoud plaats zal vinden door papierwerk wat niet in orde is”, aldus de woordvoerder. Dat hangt af van de mate waarin bedrijven het papierwerk op orde hebben.

Keurpunt

De NVWA liet deze week weten dat er een keurpunt in Hoek van Holland is ingericht voor levende dieren. Het keurpunt is gevestigd op het terrein van veerbootbedrijf Stena Line. Hier worden Britse kuikens, eieren en paarden gekeurd. Verder ligt het transport van levend vee stil. Veterinair directeur Lianne van Dongen van Vee&Logistiek Nederland verwacht dat het transport van levende dieren de komende twee weken weer op gang komt. “Veel bedrijven zijn nog niet klaar met de papieren. De exportcertificaten voor levende dieren zijn in de maak, voor paarden is die net klaar.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer