Draaiboeken tweede coronagolf liggen klaar

De Nederlandse aardappelsector heeft draaiboeken klaarliggen om in te grijpen als gevolg van corona.

De sector is hard geraakt door de eerste coronagolf. Nederland wordt inmiddels geconfronteerd met een tweede coronagolf en ook in omliggende landen neemt het aantal besmettingsgevallen weer gestaag toe. Overheden in diverse landen nemen nieuwe maatregelen om het virus in te dammen.

Vraag frites kelderde door wegvallen export

De aardappelverwerkende industrie werd tijdens de eerste coronagolf gedwongen om de productie drastisch te beperken omdat de vraag naar frites en andere aardappelproducten kelderde door het wegvallen van export en afzetmarkten, zoals horeca.

“De verwerking draait nu nog op 80%”, zegt Hylke Brunt, secretaris van Vavi, de vereniging voor aardappelverwerkers in Nederland. “Maar ik vrees dat ik moet terugkomen op mijn uitspraak dat begin 2021 de verwerking weer op 100% kan draaien. Als we te maken krijgen met de strenge maatregelen voor de horeca zoals in april dan krijgt de aardappelsector het flink voor haar kiezen. Bij strengere maatregelen verwacht ik dat heel 2021 nodig is voor herstel naar het verwerkingsniveau van voor de crisis.”

Dumping frites

Brunt heeft nog geen signalen gekregen over het afzeggen van exportbestellingen. Extra complicerend zijn wel de aantijgingen vanuit landen zoals de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland dat Europese verwerkers frites dumpen in die landen. “Ik heb nog geen dossier kunnen inzien om de onderbouwingen van deze aantijgingen te bestuderen, maar het optrekken van landsgrenzen helpt in ieder geval niet mee aan herstel.”

Afzet verandert elke dag

Aardappelverwerkers hebben afgelopen maanden hard gewerkt aan herstel en hebben de draaiboeken klaarliggen mocht de vraag weer minder worden. “Cafés die nu eerder dicht gaan, dat heeft weinig invloed op onze afzet,” zegt Dick Zelhorst, directeur Global Supply van Aviko. “Mochten er meer aanvullende maatregelen komen dan hebben we daar zeker wel een draaiboek voor klaarliggen. Het gaat natuurlijk over de afzet in Europa en wereldwijd. Dat verandert elke dag. Wereldwijde teams sturen dagelijks bij, maar daar is niet één lijn in te trekken.”

Voorraad opbouwen en minder verwerken

Leon Boer, directeur van Farm Frites geeft hetzelfde aan. Coronamaatregelen hebben nu nog niet direct impact op het bedrijf. “Maar het zit er heel dichtbij. Als het moet zullen we meer voorraad opbouwen en minder verwerken.” Als je van een lichtpuntje kunt spreken is het een voordeel dat een tweede golf de markt deze keer niet overrompelt. Boer: “Alles hangt af van horeca en quick-service restaurants. Het voordeel van deze tweede golf is wel dat iedereen iets meer flexibel is geworden met de situatie. Zo zijn er meer home delivery restaurants opgetuigd in de eerste coronagolf, die afzet staat nu al.”

Ook is een voordeel dat de verwerkers niet alleen met de Nederlandse markt hebben te maken. De impact is wereldwijd enorm verschillend. Nederland heeft het beter gedaan dan verwacht deze zomer, maar in andere land was het minder. Boer: “Het balanceert allemaal 5-10% onder de afzet van vorig jaar, waar wij dachten dat we dit jaar een paar procent zouden groeien.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.