Doorgaan naar artikel

Drankenfabrikanten pleiten voor statiegeld in hele EU

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
PET-flessen liggen klaar om gerecycled te worden. In 2025 moeten PET-flessen voor minimaal 25% zijn gemaakt van gerecycled plastic. Foto: ANP premium

PET-flessen liggen klaar om gerecycled te worden. In 2025 moeten PET-flessen voor minimaal 25% zijn gemaakt van gerecycled plastic. Foto: ANP

Er moet een Europees statiegeldsysteem komen voor verpakkingen van dranken.

In 2030 moeten alle drankverpakkingen in het statiegeldsysteem zijn opgenomen. Het systeem zou moeten gelden voor verpakkingen tot maximaal 3 liter. Dat voorstel leggen de twee grote Europese federaties van drankenproducenten op tafel in Brussel. Het voorstel is opgesteld door Natural Mineral Waters Europe (NMWE) en UNESDA Soft Drinks Europe, samen met de maatschappelijke organisatie Zero Waste Europe.

Kringloopgedachte

De organisaties vinden dat een uniform statiegeldsysteem voor de hele EU moet gelden. Dat past in de kringloopgedachte die de Europese Commissie uiteen heeft gezet in het EU-Actieplan Circulaire Economie. Het statiegeldsysteem moet wat hen betreft worden opgenomen in de EU-richtlijnen voor verpakkingen en in die voor afval.

Het doel van de drie organisaties is dat in 2030 alle verpakkingen van dranken onder het statiegeldsysteem vallen. Alle verpakkingen moeten dan op zijn minst recyclebaar zijn. De voorkeur gaat uit naar verpakkingen die opnieuw zijn te vullen met een drankje.

Doelen halen voor inzameling en recycling

In het EU-Actieplan Circulaire Economie heeft de Europese Commissie een aantal doelen vastgelegd. Alle verpakkingen moeten in 2030 recyclebaar of herbruikbaar zijn. Dan moet 90% van alle plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik worden ingezameld. In 2025 moeten PET-flessen voor minimaal 25% zijn gemaakt van gerecycled plastic. In 2030 geldt een aandeel van 30% voor alle drankflesjes.

Nicholas Hodac, directeur-generaal van de UNESDA, verwacht dat maar weinig lidstaten het doel van 90% inzameling zullen halen, gezien de beperkte hoeveelheid plastic die nu in de EU wordt ingezameld. “Daarom willen we een goed werkend statiegeldsysteem. Dat is een van de meest efficiënte manieren om de doelstellingen te halen voor inzameling en recycling.”

Statiegeld in Nederland

Volgens Patricia Fosselard, secretaris-generaal van de NMWE, hanteren enkele lidstaten al een statiegeldsysteem. “Dat heeft in die landen het percentage inzameling aanzienlijk verhoogd. Bovendien zorgt het er voor dat hoogwaardig gerecycleerd materiaal beschikbaar komt voor de voedselindustrie. Ook draagt het bij aan het halen van de klimaatdoelen omdat minder nieuwe verpakkingen nodig zijn.”

In Nederland zit sinds 1 juli 2021 € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen voor frisdrank en water. De wettelijke doelstelling is dat in januari 2022 90% van de plastic flessen gescheiden wordt ingezameld. Blikjes worden vanaf 1 januari 2023 belast met statiegeld. Hoeveel is nog niet bekend.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin