Doorgaan naar artikel

Drenthe roept op tot strenger beleid afvalbranden

Foto: ANP

Foto: ANP

De provincie Drenthe wil strenger beleid voor preventie van branden bij afvalverwerkers. Afvalverwerkers moeten maatregelen treffen om branden te voorkomen, of snel onder controle te kunnen krijgen.

Maatregelen die bewezen goed werken, moeten opgenomen worden in de vergunning. Dat vraagt om een aanpassing van de landelijke richtlijnen. Dat schrijven Gedeputeerde Staten (GS) van Drenthe in een brief aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat (I&W).

13 afvalbranden in Drenthe

Volgens GS zijn er regelmatig afvalbranden in de provincie. De afgelopen drie jaar was dat dertien keer het geval, volgens de provincie. Sommige bedrijven nemen al maatregelen. Bijvoorbeeld het plaatsen van warmtebeeldcamera‘s, bluszand of het verdichten van afval zodat er geen zuurstof bij komt. Die maatregelen zijn echter nog niet verplicht, omdat dit niet in de vergunning opgenomen is.

Vee ophokken

Op 4 januari 2019 was er een brand bij afvalverwerker Attero in het Drentse Wijster. Bij die brand is dioxine vrijgekomen, zo bleek uit de metingen van het RIVM. Veiligheidsregio Drenthe en LTO Noord hebben daarop besloten om veehouders op te roepen hun vee binnen te houden. Dat betrof vooral pluimveehouders. Op 8 maart 2019 mocht het vee weer naar buiten. Ondanks er geen acuut gevaar was voor mens en dier, waren de omliggende percelen gras en andere gewassen niet geschikt voor veevoer of consumptie. Kort daarop, op 26 mei, brak er opnieuw – voor de vijfde keer – brand uit bij Attero. Opnieuw luidde het advies: houd je vee binnen.

Zorgplicht

Gedeputeerde Hans Kuipers: “Wanneer er brand is bij een afvalbedrijf, is dat vaak in de wijde omgeving te merken. Soms zie je rookpluimen, of is er een oproep ramen en deuren te sluiten. Dit leidt tot onrust en zorgen onder de omwonenden. Het gaat om de gezondheid en veiligheid van de inwoners. Daarom vraag ik de staatssecretaris om via een landelijke richtlijn afvalverwerkers verplicht te stellen deze bewezen goed werkende maatregelen ter voorkoming van brand, te treffen op de bedrijfslocaties en in de bedrijfsprocessen. Je hebt een zorgplicht naar je omgeving. Committeer je dus aan brandwerende maatregelen, voor ieders veiligheid.”

Beheer
WP Admin