Drie nieuwe uitbraken coronavirus bij nertsenbedrijven

Op drie nertsenbedrijven is een besmetting vastgesteld met het coronavirus Covid-19. In totaal zijn nu 67 nertsenbedrijven besmet verklaard.

Het gaat om een nertsenbedrijf in Neerkant (gemeente Deurne), een bedrijf in Vredepeel (Venray) en een bedrijf in Sevenum (gemeente Horst aan de Maas), waar besmettingen met SARS-CoV-2 zijn vastgesteld bij nertsen. Het bedrijf in Neerkant heeft ongeveer 8100 moederdieren, het bedrijf in Vredepeel 450 en het bedrijf in Sevenum 7000.

Early warning-systeem

De besmettingen bij de bedrijven in Neerkant en Sevenum zijn aan het licht gekomen via het early warning-systeem, waarbij nertsenhouders de uitval wekelijks door de Gezondheidsdienst voor Dieren moet laten onderzoeken op de aanwezigheid van virus.

De besmetting bij het bedrijf in Vredepeel is aan het licht gekomen via de serologische screening. Dit bedrijf is het eerste waarbij een besmetting is vastgesteld op basis van bloedonderzoek bij dieren. Dit onderzoek is enkele keren gedaan bij alle bedrijven met nertsen, om te kijken of er wellicht besmettingen zijn waarbij de dieren geen klinische verschijnselen vertonen en waar geen uitval is. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd.

Meer dan 415.000 moederdieren geruimd

In totaal zijn nu 67 nertsenbedrijven besmet verklaard. Volgens de indiening van de gecombineerde opgave bij RVO.nl zijn er in Nederland 110 bedrijven die in 2020 nertsen houden. Meer dan 415.000 moederdieren zijn vanwege de besmettingen met het coronavirus geruimd.

Forse toename besmettingen corona in Denemarken

In Denemarken loopt het aantal besmette bedrijven ook hard op. Inmiddels zijn er 93 van de 1137 nertsenbedrijven besmet verklaard. In Denemarken is begin oktober ook besloten over te gaan tot ruiming, omdat het aantal besmettingen snel op liep.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.