Doorgaan naar artikel

Driekwart fritesaardappelen uit de grond

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Zo’n driekwart van de fritesaardappelen in Noordwest-Europa is inmiddels gerooid.

Dat blijkt uit de wekelijkse rooivoortgangsrapportage van aardappelverwerker Aviko Potato. In Polen en Duitsland is de oogst nagenoeg gedaan. Daar zit nog respectievelijk 1 en 2% in de grond. In Nederland is afgelopen week ook stevig doorgerooid. In week 42 was iets meer dan de helft eruit, in week 43 is dit opgelopen tot net geen 80%. Ook in Frankrijk en België rooien de loonwerkers en akkerbouwers stevig door. In Frankrijk was in week 42 een kwart gerooid, in week 43 is dat al 60%. In België steeg het gerooide areaal van 30 naar 60%. In het Verenigd Koninkrijk is afgelopen week weinig gebeurd op het land. Het gerooide areaal steeg van 70 naar 73%.

Grote regionale verschillen

In Nederland zijn grote regionale verschillen. In Oost-Flevoland en in Gelderland zit nog maar 10% in de grond, in Zuid-Flevoland en in Noord-Holland zo’n 15%, en in de NOP en in Zuid-Oost Nederland zo’n 20%. In Zuid-West Nederland daarentegen moet nog best veel gebeuren en gaat de oogst vrij moeizaam. Daar zit nog zo’n 42% in de grond. In Noord-Oost Nederland moet nog zo’n 35% van de fritesaardappelen gerooid worden.

De verwachting is dat het gros van de fritesaardappelen uiteindelijk wel gerooid gaat worden. Zelfs al zou een deel van de aardappelen door de nattigheid niet gerooid kunnen worden in Zuid-West Nederland, dan is de algemene verwachting dat dat niet leidt tot een rigoureuze kentering van de aardappelmarkt. Het aandeel Zeeland op het totale aardappelvolume is namelijk niet heel groot, en de vraaguitval door Covid-19 en de Europese lockdowns is groter dan het volume dat eventueel in de grond blijft zitten.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Martijn Knuivers

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin