Doorgaan naar artikel

Droogte als ontsnappingsroute in stikstofstrijd

Zondag 16 augustus protesteerden boeren nog met trekkers tegen de voermaatregel, in het Mediapark in Hilversum waar minister Schouten te gast was bij tv-programma Zomergasten. - Foto: ANP/Caspar Huurdeman

Zondag 16 augustus protesteerden boeren nog met trekkers tegen de voermaatregel, in het Mediapark in Hilversum waar minister Schouten te gast was bij tv-programma Zomergasten. - Foto: ANP/Caspar Huurdeman

De voermaatregel is van tafel. Hèhè, eindelijk. Minister Carola Schouten trok woensdag 19 augustus de maatregel terug die ruimte moet maken voor woningbouw.

Droogte blijkt uiteindelijk de koninklijke ontsnappingsroute uit een loopgravenstrijd tussen Schouten en veehouders.

Wageningen UR becijfert dat de omstreden voermaatregel tussen 1 september en 1 januari weinig effect sorteert. Veehouders mochten minder eiwitrijk krachtvoer voeren. De maatregel moest 0,2 kiloton stikstofemissie opleveren.

Lees ook: LNV schrapt veevoermaatregel definitief

Veehouders hebben, eerst verzameld in het Landbouw Collectief, en later vooral via Farmers Defence Force (FDF) gepraat, gedemonstreerd en geprocedeerd tegen de maatregel. Den Haag, Bilthoven, Den Bosch, Hilversum; trekkers reden overal. Vandaag nog, donderdag 20 augustus, zouden ministerie en Stichting Stikstofclaim voor de rechter staan.

Droogte beperkt politiek gezichtsverlies

Schouten had in mei al aangegeven dat de maximale eiwitgehaltes van het krachtvoer aangepast konden worden als de kwaliteit van het ruwvoer ondermaats was. Zij grijpt die route nu aan om de maatregel in de trekken. Hoe wrang, de droogte beperkt haar politiek gezichtsverlies. De stikstofwinst moet nu komen uit sanering van de varkenshouderij. Deze wordt nu ingezet voor woningbouw.

Aan de andere kant claimden LTO en Agractie al de ‘overwinning’ nog voordat de maatregel definitief was afgeblazen. Bij FDF fronsten ze de wenkbrauwen. Het zijn toch vooral ook de trekkeracties die druk zetten. Zoals altijd, succes heeft vele vaders.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin